HomeActueelNieuwsOpenbare mededeling betreffende mogelijk misbruik patiëntgegevens als gevolg van diefstal camera uit ziekenhuis

Openbare mededeling betreffende mogelijk misbruik patiëntgegevens als gevolg van diefstal camera uit ziekenhuis

11 februari 2020

 

In de nacht van 8 op 9 januari 2020 is er in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis ingebroken, waarvan aangifte bij de politie is gedaan. Er is een afgesloten opslagkast opengebroken en daaruit is een digitale camera ontvreemd. De betreffende digitale camera werd in de periode van eind november 2014 tot begin 2018 gebruikt door de wondverpleegkundige om foto’s te maken van de wond van een patiënt in het kader van de beoordeling van het genezingsproces daarvan. Daarnaast is er een aantal gegevens separaat vastgelegd als naam, adres, geboortedatum en BSN.

Gelet op de gevoeligheid van de gegevens wil Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis hierbij wijzen op het  mogelijke misbruik van identificatiegegevens. Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis benadrukt dat er geen sprake is van mogelijk misbruik van andere gegevens uit  het medisch dossier van patiënten. Het incident heeft betrekking op een verouderde werkwijze aangezien er vanaf  2018 met beveiligde iPad’s wordt gewerkt. Slechts van een selecte groep patiënten zijn er foto’s gemaakt en tussentijds zijn er foto’s verwijderd. Echter er is geen zekerheid dat alle foto’s van de gestolen digitale camera zijn verwijderd.

Aangezien het onvoldoende duidelijk is welke patiënten concreet bij dit incident zijn betrokken, wil Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis zorgvuldig zijn in het informeren van haar patiënten naar aanleiding van dit incident. Daarom leest u dit bericht op de website van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.

Naar aanleiding van dit incident heeft Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis direct een onderzoek uitgevoerd, verdere beveiligingsmaatregelen ingesteld en van het incident een melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Privacy is een groot goed en wij bieden onze welgemeende excuses aan voor het feit, dat  ondanks onze continue aandacht voor de privacy en beveiliging van patiënt- en persoonsgegevens, wij die privacy in dit geval onvoldoende hebben kunnen waarborgen.

Heeft u naar aanleiding van dit bericht nog vragen, wilt u meer informatie of bent u bezorgd over wat er is gebeurd? U kunt dan contact opnemen met de receptie op telefoonnummer 0187 607 300. Zij zullen u doorverbinden met de coördinator informatiebeveiliging en/of functionaris gegevensbescherming.

Raad van Bestuur van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis

 

CuraMare zorginstellingen
Met 1 ziekenhuis en 4 woonzorglocaties, thuiszorg en een behandeldienst in Zuid-Holland heeft CuraMare altijd passende zorg
bij u in de buurt.