HomeActueelNieuwsEndoscopiezorg van hoge kwaliteit dankzij CZO erkende opleiding

Endoscopiezorg van hoge kwaliteit dankzij CZO erkende opleiding

9 juli 2020

Monica Houtekamer en Marijke Oosterwijck Veldhuis zijn twee enthousiaste endoscopieverpleeg-kundigen in ons ziekenhuis. Na hun opleiding tot Verpleegkundige specialiseerden zij zich in de
MDL-endoscopie en volgde Monica hiervoor de CZO erkende opleiding in het Erasmus MC te Rotterdam en Marijke in het LUMC te Leiden.
Tijdens hun studie volgden Monica en Marijke lessen van artsen en andere gespecialiseerde verpleegkundigen uit verschillende ziekenhuizen; academisch en perifeer. Dit maakt de studie interessant maar voldoet daarmee ook aan de kwaliteitseisen die CZO stelt. Ons ziekenhuis heeft hiermee goed gekwalificeerd en vakkundig personeel in dienst!

Er zijn voor de patiënt
Monica en Marijke begeleiden patiënten op de endoscopieafdeling en assisteren de MDL-arts bij technische handelingen. Scopie onderzoeken zijn niet prettig om te ondergaan. “Patiënten begeleiden en proberen goed door het proces of onderzoek heen te loodsen is zó mooi om te doen”, zegt Monica. “Natuurlijk ook het technische deel, maar er écht zijn voor de patiënt geeft de meerwaarde aan ons werk”.
Marijke beaamt dit enthousiast. “Je begeleidt de patiënt de hele route, van intake tot na het onderzoek. Het mooie van ons ziekenhuis is dat je echt de tijd en ruimte hebt om er voor de patiënt te zijn! Maar ook iedereen gedag zeggen die je tegenkomt in de gang is zo vanzelfsprekend en gastvrij hier.” Dit maakte dat het voor Marijke in april vorig jaar voelde als ‘thuiskomen’ toen ze in het Dirkslandse ziekenhuis kwam werken.

CZO erkende opleidingen in ons ziekenhuis
Sinds november 2019 heeft Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis de CZO erkenning erbij voor de opleiding tot endoscopieverpleegkundige MDL. Deze opleiding wordt verzorgd door het EMC in samenwerking met het LUMC.
Deze opleiding sluit voor ons ziekenhuis aan in een lange rij opleidingen met een CZO erkenning: Geriatrie-, Oncologie-, SEH- en IC-verpleegkundige; Anesthesiemedeweker, Operatieassistent, Kinder- en Obstetrieverpleegkundige, Radiodiagnostisch laborant, Deskundige Infectiepreventie en Gipsverbandmeester.

Foto: Monica en Marijke in de scopiekamer waar een onderzoek in scene gezet is.

CuraMare zorginstellingen
Met 1 ziekenhuis en 4 woonzorglocaties, thuiszorg en een behandeldienst in Zuid-Holland heeft CuraMare altijd passende zorg
bij u in de buurt.