HomeActueelNieuwsVeiligheidsmelding Philips slaapapneu-apparaten

Veiligheidsmelding Philips slaapapneu-apparaten

21 juli 2021

De slaapapneu-apparaten waar Philips recent voor waarschuwde, vormen voor zover nu bekend geen risico op gezondheidsschade. Dat blijkt uit nader onderzoek op initiatief van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Het advies van behandelaar en de IGJ blijft dan ook om de apparaten te blijven gebruiken.

Philips waarschuwde vorige maand voor het gebruik van verschillende CPAP-, BiPAP- en beademingsapparaten. In deze apparaten is een schuim gebruikt waarbij deeltjes los zouden kunnen komen. Deze deeltjes kunnen ingeademd kunnen worden. Ook kunnen er vluchtige stoffen vrijkomen die mogelijk schadelijk zijn. Philips heeft hier zelf onderzoek naar gedaan en de IGJ heeft daarnaast ook onafhankelijke deskundigen om advies gevraagd. 

De gegevens die op dit moment bekend zijn, wijzen niet op schadelijke effecten op de lange termijn. De vrijgekomen (schuim)deeltjes die bekend zijn, blijken voor het overgrote deel te groot om in de longen te worden opgenomen. Wel kunnen milde klachten ontstaan zoals hoesten, geïrriteerde luchtwegen of hoofdpijn. Onmiddellijk stoppen met het apparaat zou bovendien grote risico’s met zich kunnen meebrengen voor uw gezondheid. Behandelaars en de inspectie adviseren gebruikers daarom om de apparaten te blijven gebruiken. We raden u dan ook aan om gewoon door te gaan met gebruik van het apparaat zoals u gewend bent.  Neem bij twijfel of ernstige klachten contact op met de huisarts of behandelend arts.

Hoe verder?

Philips zal een deel van de apparaten vervangen door een ander type of het schuim dat gebruikt wordt in de apparaten vervangen. Deze acties hebben tijd nodig. Tot die tijd adviseren we u om de apparaten gewoon te blijven gebruiken zoals u dat gewend bent. 

Meer informatie vindt u op de website van leverancier Mediq. Daar vindt u ook een overzicht van de apparaten waar deze veiligheidsmelding betrekking op heeft. Voor medische vragen kunt u contact opnemen met de poli Longgeneeskunde via 0187 60 71 96.

CuraMare zorginstellingen
Met 1 ziekenhuis en 4 woonzorglocaties, thuiszorg en een behandeldienst in Zuid-Holland heeft CuraMare altijd passende zorg
bij u in de buurt.