HomeActueelNieuwsHet Van Weel-Bethesda Ziekenhuis start met zelfmeetkiosk

Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis start met zelfmeetkiosk

15 september 2022

 

In de wachtkamer van de poli Interne Geneeskunde staat sinds kort een zelfmeetkiosk: een nieuwe innovatie op zorggebied. Met de kiosk kunnen patiënten al vóór hun afspraak met de arts een aantal metingen verrichten. Hierdoor blijft er meer tijd en aandacht over voor de patiënt tijdens de afspraak met de zorgverlener. Het gaat om een pilot voor in ieder geval één maand.

“Bij veel afspraken op de polikliniek zijn een aantal basismetingen van de patiënt nodig. Denk aan: de bloeddruk, het zuurstofgehalte in het bloed, de hartfrequentie en het gewicht”, legt projectleider Tina van Schaik uit. “De zelfmeetkiosk biedt patiënten de mogelijkheid om deze metingen zelf te doen voorafgaand aan het gesprek met de arts. Dit bespaart tijd.”

Meer tijd en aandacht voor de patiënt
Normaal verricht de arts of een andere zorgverlener deze metingen tijdens het consult met de patiënt. Van Schaik: “Dit neemt vaak al snel 5 tot 10 minuten van de afspraak in beslag. Door deze metingen vooraf door de patiënt zelf te laten doen, heeft de arts meer tijd en aandacht voor zijn of haar patiënten om eventuele klachten te bespreken. Maar ook voor de diagnose en eventuele behandeling(en). Een ander voordeel is dat afspraken minder snel zullen uitlopen, waardoor de wachttijden korter zijn.”  

Hoe werkt de zelfmeetkiosk
De zelfmeetkiosk werkt eigenlijk heel eenvoudig. Als de patiënt zich heeft aangemeld, neemt deze eerst plaats in de zelfmeetkiosk in de wachtkamer. De patiënt volgt de instructies op het touchscreen om de metingen te doen. De patiënt volgt hiervoor de stappen op het scherm. Uiteraard is er een medewerker aanwezig om patiënten te helpen als dat nodig is. Als de metingen klaar zijn, dan print de zelfmeetkiosk de resultaten uit. De patiënt neemt de metingen mee naar het gesprek met de arts.

Pilot
De zelfmeetkiosk is vooralsnog een pilot voor 1 maand, mogelijk iets langer tot maximaal 2 maanden. Samen met de patiënten kijkt Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis wat straks de ervaringen zijn. Als de zelfmeetkiosk goed bevalt, dan kan deze in de toekomst ook op andere poliklinieken ingezet worden. 

CuraMare zorginstellingen
Met 1 ziekenhuis en 4 woonzorglocaties, thuiszorg en een behandeldienst in Zuid-Holland heeft CuraMare altijd passende zorg
bij u in de buurt.