HomeActueelNieuwsHet Van Weel-Bethesda Ziekenhuis levert waardevolle bijdrage aan internationale studie

Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis levert waardevolle bijdrage aan internationale studie

25 mei 2023

Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis is betrokken bij verschillende medisch-wetenschappelijke onderzoeken. Hierbij streven we ernaar om continu te zoeken naar meer kennis over verschillende ziekten en behandelingen. Wetenschappelijk onderzoek is namelijk van groot belang om de meest optimale zorg te kunnen bieden en zo een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de gezondheidszorg. Een mooi voorbeeld hiervan is de recent afgeronde internationale ‘CLEAR studie’. Hieraan hebben verschillende patiënten van de afdeling Cardiologie van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis deelgenomen.

Normaal gesproken maakt het lichaam precies genoeg cholesterol aan. Door verschillende omstandigheden kan dit uit balans raken en bestaat de kans dat de bloedvaten langzaam dichtslibben en het bloed moeilijker door de vaten stroomt. Om cholesterol te verlagen, worden vaak statinen voorgeschreven, maar niet iedereen kan dit cholesterolverlagende medicijn goed verdragen. Uit de CLEAR studie is gebleken dat patiënten met een hoog risico op hart- en vaatziekten en statine-intolerantie minder kans hebben om een hartaanval te krijgen als ze bempedoïne zuur gebruiken. Dit middel blijkt net als de statinen cholesterolverlagend te werken en zou daarmee een uitkomst kunnen zijn voor hoog risico patiënten. Het onderzoeksteam van de afdeling Cardiologie is blij dat zij door dit onderzoek een bijdrage heeft kunnen leveren aan de kennis over hart- en vaatziekten, met dank aan de patiënten die hebben deelgenomen.

N.B. Het middel kan momenteel nog niet worden voorgeschreven.


Foto: Team Research Cardiologie van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis

 

 

CuraMare zorginstellingen
Met 1 ziekenhuis en 4 woonzorglocaties, thuiszorg en een behandeldienst in Zuid-Holland heeft CuraMare altijd passende zorg
bij u in de buurt.