HomeActueelNieuwsWeek van orgaandonatie

Week van orgaandonatie

9 oktober 2017

 

Tijdens de week van orgaandonatie extra aandacht in ons ziekenhuis voor dit onderwerp op 11, 12 en 13 oktober.

Donor; ja of nee?
We staan niet dagelijks stil bij de dood. Toch is het verstandig om dit af en toe wel te doen en na te denken wat voor jou belangrijk is op zo’n moment. Stel dat jij degene bent die een ongeluk niet overleeft. Heb jij dan al de keuze gemaakt om donor te zijn of laat je deze keuze over aan jouw nabestaanden? Best een pittige vraag. Maar wel een vraag waar je bij leven zelf over na kunt denken. Na jouw plotselinge overlijden worden jouw nabestaanden geconfronteerd met zoveel vragen en regelwerk. En door het verdriet van jouw verlies is helder denken soms niet zo makkelijk. Dan is het fijn als zij weten wat jij wilt.

Keuze registreren
In het donorregister (www.donorregister.nl) kun je laten registreren of je wel of geen donor wilt zijn en ook wat je eventueel wilt doneren bijvoorbeeld bloedvaten, hart(kleppen), nieren, huid. Je bent vrij in de keuze die je maakt. Breng in ieder geval een persoon in jouw omgeving op de hoogte, duidelijkheid is belangrijk op het moment dat de bewuste vraag komt over orgaan- en weefseldonatie. Een gemaakte keuze omtrent donatie kan ook altijd weer worden aangepast.

Voor iedereen?
In principe kan iedereen donor worden. Al ben je 80 dan kun je jezelf nog registreren. Minderjarigen die donor willen worden hebben overigens toestemming nodig van hun ouders. Gebruik je medicijnen, heb je een hoge bloeddruk, suikerziekte, ben je een verwoede (ex)roker of ernstig ziek (geweest). Het maakt niet uit. Als je donor wilt zijn, mag je jezelf altijd registeren. Een arts bepaald achteraf of je hiervoor geschikt bent. Daar hoef je zelf niet over na te denken en jouw nabestaanden ook niet. Het is fijn om bij leven te weten dat jij een leven kunt redden. Je hebt het in je.

Meer weten over orgaan- en weefseldonatie?
Kom dan langs voor meer informatie tijdens de week van de orgaandonatie. Op 11, 12 en 13 oktober is er een informatiestand over orgaandonatie te vinden in de centrale hal van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. De donatiefunctionarissen vertellen u graag meer.