HomeActueelNieuwsStorm op Goeree-Overflakkee

Storm op Goeree-Overflakkee

29 januari 2018

Herdenking Watersnoodramp 1953

Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis opening Zweedse vleugel na watersnoodramp

Donderdag 18 januari 2018; een storm raast over Nederland. Ook Goeree-Overflakkee blijft niet ongedeerd. Het blijft bij slechts materiele schade. In de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953 was dit helaas anders. Er steekt een hevige wind op door springtij en een noordwesterstorm stijgt het water snel en overstromen grote delen van onder andere de Zuid-Hollandse Eilanden. Deze rampnacht gaat de geschiedenis is als de Watersnoodramp.

De rampnacht heeft ook voor Goeree-Overflakkee desastreuze gevolgen. 490 personen verloren in deze nacht het leven. Ook was er veel materiele schade. Er verdronken 4500 koeien, 3000 varkens, 350 paarden en 22.000 kippen. De hele Nederlandse bevolking en ook talloze andere landen komen in actie. Zij bieden hulp; vangen mensen op, maar ook een geldstroom komt op gang.

De polder van Dirksland overstroomde niet en het ziekenhuis bleef ongeschonden. Opnemen van patienten uit de omliggende dorpen bleef mogelijk. Het vervoer was alleen provisorisch mogelijk, omdat de ambulance verloren was gegaan. Mr. L.A. Kesper, commissaris van de koningin in Zuid-Holland, getrouwd met een Zweedse vrouw, bezocht het rampgebied en zond een boek over de ramp naar zijn Zweedse schoonfamilie. Hij kreeg het advies om een aantal exemplaren naar het Zweedse Rode Kruis te sturen. Met het vliegtuig werden een aantal exemplaren naar Zweden gestuurd die daar de kinderorganisatie Rädda Barnen (=redt het kind) bereikten. Van deze organisatie kreeg het ziekenhuis een flink bedrag voor de bouw van een kinderafdeling. Bekend als de Zweedse Vleugel die vandaag de dag nog steeds in gebruik is door poliklinieken en als kantoorruimtes.

Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis met aangebouwde Zweedse vleugelDe eerste steen van de Zweedse Vleugel werd gelegd op 28 juni 1956 door zijne excellentie S.V. Dahlman, gezant van het koninkrijk Zweden. Op 27 november 1957 werd de kinderafdeling officieel geopend. Vanuit Zweden was hiervoor overgekomen mevrouw Magrit Levinson, presidente van Rädda Barnen en andere hoge gasten.

Een ramp als deze mocht nooit meer gebeuren. Nederland heeft zich mede door deze ramp flink ontwikkeld op het gebied van watermanagement. De huidige deltawerken zijn hier een voorbeeld van.  Hierdoor zijn en voelen we ons beschermd. 

CuraMare zorginstellingen
Met 1 ziekenhuis en 4 woonzorglocaties, thuiszorg en een behandeldienst in Zuid-Holland heeft CuraMare altijd passende zorg
bij u in de buurt.