Hygiëne en infectiepreventie

Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis hanteert landelijke richtlijnen om infectie met micro-organismen (dit zijn bacteriën en virussen) tussen patiënten en bezoekers te voorkomen. Zowel voor de patiënt als de bezoekers geldt dat men zich houdt aan maatregelen om de persoonlijke hygiëne in acht te nemen. Het risico van besmetting kan voor patiënten groter zijn dan bij gezonde mensen omdat het afweersysteem minder goed werkt. Bijvoorbeeld als het lichaam verzwakt is door ziekte of herstellende is van een operatie. Jonge kinderen zijn extra vatbaar voor infecties omdat hun afweersysteem nog niet optimaal werkt.

Handen wassen: hartstikke belangrijk
De meest effectieve manier om de verspreiding van micro-organismen tussen bezoekers en patiënten te voorkomen is een goede persoonlijke hygiëne. Om zo min mogelijk risico’s te lopen is het belangrijk om uw handen regelmatig en goed te wassen met water en zeep.

Handen desinfecteren
In ons ziekenhuis vindt u overal gelegenheden om uw handen te desinfecteren. De instructies hiervoor vindt u bij de alcoholdispensers. Belangrijk is dat u alle delen van de handen goed insmeert met handalcohol totdat deze droog zijn. Bij zichtbaar verontreinigde handen en na toiletbezoek moet u de handen altijd wassen i.p.v. desinfecteren.

Wordt u in het ziekenhuis opgenomen?
Om er achter te komen of u tot een risicogroep behoort, worden voor elke ziekenhuisopname en op de Spoedeisende Hulp aan u de vragen gesteld zoals:
• Bent u het afgelopen half jaar in het buitenland in een zorginstelling opgenomen geweest?
• Of werkt u met levende varkens, vleeskalveren of vleeskuikens of woont u op een bedrijf waar deze dieren worden gehouden?

Indien u één van deze vragen met “ja” beantwoord behoort u dan namelijk tot de risicogroep van mensen die mogelijk besmet zijn met een BRMO-bacterie, zoals de MRSA-bacterie. Uw ziekenhuisopname kan gewoon doorgaan, maar wel volgens de voorzorgsmaatregelen van het ziekenhuis.

BRMO en MRSA
BRMO is de afkorting van Bijzonder Resistente Micro-Organismen. ‘Bijzonder resistent’ betekent dat de bacterie ongevoelig is voor de meest gangbare antibiotica. MRSA is één van de bekendste bacteriën binnen de BRMO.

Lees meer in onderstaande de folders Bijzonder Resistente Micro-Organismen, BRMO en Infectiepreventie - informatie voor bezoekers. 

Bent u benaderd om mee te doen aan een contactonderzoek?  Bekijk hier de instructievideo. 

Vragen
Heeft u nog vragen? Stel ze dan gerust aan de verpleegkundigen van de afdeling.