Chirurgie

Chirurgie of heelkunde behandelt patiënten met uiteenlopende aandoeningen. Vaak is hiervoor een operatie nodig. Bijvoorbeeld bij letsel door een ongeval, verschillende vormen van kanker, ziekten van het maagdarmkanaal, botbreuken en liesbreuken, long- en vaatziekten en hoofd/halsafwijkingen.

Heelkunde voert ook kijkoperaties, zogenaamde endoscopische operaties, uit in de borstholte, buikholte en voor liesbreuken. Indien mogelijk wordt een operatie via een kijkoperatie of laparoscopie verricht. Vaatchirurgische operaties worden veelvuldig via een endotechniek verricht.

Bij Chirurgie worden verwondingen, tumoren en infecties behandeld. Bijvoorbeeld met een borst- of darmoperatie, schildklieroperatie, galblaasoperatie of een amputatie. De chirurgen stemmen de zorg nauwkeurig af op de patiënt en werken hiervoor samen met andere specialisten. Zoals de orthopeden als het gaat om chirurgie bij ongevallen, zogeheten traumatologie, de longarts, internist, geriater of oncoloog.

Chirurgie bij kinderen is een specifiek aandachtsgebied binnen de chirurgie. Kinderen zijn namelijk nog in de groei. In ons ziekenhuis zijn drie chirurgen gecertificeerd voor chirurgie bij kinderen. Ga naar de pagina chirurgie bij kinderen