Mastopathie is een verzamelnaam voor goedaardige aandoeningen in het weefsel van de borsten. Het woord mastopathie is samengesteld uit het Griekse woord mastos wat borst betekent en pathie wat ziekte of aandoening betekent.
Bij mastopathie zijn één of meer knobbels, strengetjes, schijfjes of brokjes in het borstweefsel te voelen. Het borstweefsel voelt vaak onregelmatig aan. De borsten kunnen heel gespannen zijn en groter worden. Soms is er afscheiding uit de tepel(s). Ook kunnen er cysten ontstaan (cysteuze mastopathie).
Een cyste is een goedaardige holte gevuld met vocht. Een cyste kan spontaan groter worden, maar ook weer spontaan kleiner, of zelfs verdwijnen. Mastopathie kan voorkomen in één borst of in beide borsten. Zeker 10% van de vrouwen heeft in ernstige of minder ernstige mate last van mastopathie.
Pijn speelt een grote rol in het leven van veel vrouwen met mastopathie. Bewegen en aanraken (sporten, traplopen, vrijen, kinderen knuffelen, op de buik liggen), is vaak erg pijnlijk. Maar ook bij gewoon stil zitten kunnen de borsten pijnlijk zijn.
Kortom: mastopathie is een verzamelnaam van goedaardige aandoeningen waarbij er sprake is van goedaardige knobbels of andere onregelmatigheden, en/of (erge) pijn in de borst(en), die geen gevaar voor de gezondheid opleveren, maar wel veel overlast veroorzaken.

Vormen van mastopathie

  • Cyclische mastopathie
    Deze vorm heeft alles te maken met de menstruatiecyclus. Zo’n drie tot zeven dagen voor de menstruatie hebben veel vrouwen last van zware gespannen borsten en soms stekende pijn. Vrouwelijke geslachtshormonen laten dan de borstklieren iets zwellen. Over het algemeen is de pijn niet exact aan te wijzen, maar wel voelen veel vrouwen knobbeltjes in hun borsten.
  • Niet-cyclische mastopathie
    Deze vorm komt minder vaak voor. Er is geen vast patroon in te ontdekken. De pijn zit op een duidelijk aanwijsbare plek en wordt omschreven als brandend, scherp of zeurend en straalt vaak uit naar de oksel. Tijdens de menopauze nemen de klachten vaak af.