Wat is het?
Een ganglion ziet er uit als een bultje, bobbeltje of hard knobbeltje. Een ganglion is een omkapselde holte, gevuld met een geleiachtige vloeistof. Een ganglion ontstaat vanuit een gewrichtskapsel, de pees of peesschede, meestal zonder duidelijke oorzaak.

Het doet zich het meest voor aan de handen (de pols, vooral aan de bovenkant), de voeten en de enkels. Een ganglion is een onschuldige afwijking, die op zich geen last geeft. Klachten van pijn en krachtsverlies ontstaan meestal door druk van de zwelling op aangrenzende pezen of zenuwen. De zwelling kan ook ontsierend zijn.

Behandeling
Een ganglion gaat zelden uit zichzelf weg, maar wordt door rust wel kleiner. Indien het ganglion geen klachten geeft kan gekozen worden voor een afwachtend beleid. Soms heeft het leegzuigen van het ganglion en inspuiten met corticosteroïden (ontstekingremmers) succes. Hierbij is de kans dat het ganglion terugkomt echter groot. De grootste kans om definitief van het ganglion af te komen is een operatieve verwijdering. Toch is ook de kans dat het ganglion na operatie terugkomt 10-15%

Voor meer informatie over de operatie kunt u de folder bekijken.