Wat is het?
Een haperende vinger of triggerfinger is het gevolg van een ontstekingsreactie van de buigpees of de peesschede (de koker waar de pees doorheen glijdt) van een vinger. Door de ontsteking ontstaat er een verdikking in de pees, waardoor deze niet meer soepel door de peesschede glijdt. De verdikking ontstaat meestal tussen het eerste gewricht van de vinger en de handpalm aan de binnenzijde van de hand. Op een gegeven moment kan de pees zelfs vastlopen, waarbij de vinger moet worden geholpen zich te strekken. 

Oorzaak en klachten
De oorzaak is meestal niet duidelijk. Soms is er een overbelasting geweest. Het is een onschuldige maar lastige afwijking.

De klachten kenmerken zich meestal door:
• Pijn of gevoeligheid bij het buigen van de vinger
• Verdikking aan de handpalm
• Een klikkend gevoel bij het buigen en strekken van de vinger
• De vinger moeten handmatig recht moeten maken

Diagnose en onderzoek
Op grond van het klachtenpatroon kan de diagnose vaak worden gesteld. Verder onderzoek is over het algemeen niet nodig

Behandeling
Een niet-operatieve behandeling (bij milde klachten) bestaat uit het geven van een injectie met ontstekingsremmende middelen (corticosteroïden). Soms moet deze injectie na enige tijd herhaald worden.
Bij de operatieve behandeling wordt de peesschede waar de pees op vastloopt open gelegd. U zult als het goed is al tijdens de operatie van het klikken of haperen af zijn. De operatie duurt 10 tot 20 minuten.

Voor meer informatie over de operatie kunt u de folder bekijken.