Bij een besnijdenis (circumcisie) wordt de voorhuid van de penis verwijderd. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom deze ingreep wordt toegepast:

Bij ernstige vernauwing van de voorhuid van de penis. Gevolg hiervan kan zijn dat er moeilijkheden optreden bij het plassen, pijn tijdens erectie en geslachtsgemeenschap of een ontsteking van de voorhuid of eikel.
Om godsdienstige reden; bepaalde godsdiensten schrijven besnijdenis van jongens voor omdat men dit hygiënischer vindt.
De ingreep

Bij een besnijdenis wordt de voorhuid een stuk ingekort. Na het losmaken en verwijderen van de voorhuid wordt het restant met oplosbare hechtingen vastgemaakt aan de rand van de eikel. Na de besnijdenis komt de eikel bloot te liggen. Wanneer de patiënt dat niet wil kan de arts de voorhuid wijder maken (een voorhuidplastiek). Een besnijdenis duurt ongeveer een half uur. Na één tot twee uur raakt de verdoving uitgewerkt en komt het gevoel in de penis terug.

De ingreep kan worden uitgevoerd onder plaatselijke verdoving of onder algehele narcose. De keuze hiervoor wordt gemaakt door de behandelend specialist. Bij kinderen wordt de ingreep onder algehele narcose uitgevoerd.