Een haarnestcyste (sinus pilonidalis) zit meestal in de bilspleet. Het is een holte onder de huid, met een open verbinding naar buiten. Deze verbinding is te zien als een klein gaatje of een kleine intrekking in de huid. In de haarnestcyste bevinden zich meestal haren.

Er kan gemakkelijk een ontsteking in de cyste ontstaan. Ook kan de cyste pijn veroorzaken of vocht afscheiden. De opening naar buiten ontstaat doordat de haren door de huid heen prikken waarna dit 'valse haarkanaal' een blijvende opening naar buiten wordt. Lokale druk op de huid heeft waarschijnlijk een rol in het ontstaan van de afwijking. Boven het veertigste levensjaar komt de aandoening eigenlijk niet meer voor. Afhankelijk van de klachten kan worden aangeraden de cyste chirurgisch te laten verwijderen.

Behandeling
Een rustige haarnestcyste hoeft niet behandeld te worden. Wanneer regelmatig ontstekingen optreden is een operatie zinvol. Als de arts besluit te opereren verwijdert deze de haarnestcyste. De operatie vindt meestal plaats onder algehele anesthesie (narcose).

Bij een kleine haarnestcyste kan de ingreep gebeuren onder plaatselijke verdoving. Meestal wordt de ingreep in dagbehandeling uitgevoerd.

Er kan worden besloten de wond open te laten, of deze gedeeltelijk en soms geheel te sluiten. In elk geval zal de wondgenezing poliklinisch worden gecontroleerd.