Ontstoken zweetklier

In de huid zitten heel veel zweetkliertjes. Zweetkliertjes zitten vlakbij de wortels van uw haren (het haarzakje). De ontsteking zit vaak ter plaatse van het haarzakje, de zweetklier en de talgklier. Ontstoken zweetklieren komen vooral voor in de oksel, lies of bilspleet, of onder de borsten. De aandoening komt vooral voor bij vrouwen vanaf de pubertijd tot het veertigste levensjaar. Het is een onschuldige maar vervelende afwijking.

Oorzaak
De oorzaak van terugkerende zweetklier ontstekingen is niet precies bekend. De ontsteking ontstaat waarschijnlijk door verstopping van een haarzakje. Wanneer de zweetklier verstopt raakt kan een ontsteking ontstaan. Bacteriën kunnen een rol spelen bij de ontsteking.

Waarom sommige mensen last hebben van zweetklierontstekingen en andere mensen niet, is niet duidelijk. In sommige families lijkt het vaker voor te komen. Hormonen spelen waarschijnlijk ook een rol. Zweetklierontsteking lijkt vaker voor te komen bij rokers en bij mensen die dik zijn. Scheren of gebruik van een deodorant lijkt niet de oorzaak te zijn.

De behandeling
Er zijn verschillende mogelijkheden om een zweetklierontsteking te behandelen, maar geen enkele behandeling kan het probleem snel en definitief oplossen. Ook wanneer de behandeling succesvol is, zal de ziekte vaak terugkomen.

Een zweetklierontsteking kan op verschillende manieren behandeld worden:

  • Niet operatief:
    Dit is alleen mogelijk bij een lichte ontsteking. Soms kan er een antibioticakuur worden voorgeschreven.
  • Operatief:
    Een acute ingreep bij een abces (ontsteking). Een geplande operatie wordt verricht als de zweetklierontstekingen telkens terugkomen of als er sprake is van een chronische ontsteking. Als de zweetklierontsteking al langere tijd aanwezig is en niet op een andere manier tot rust te brengen is, kan er een uitgebreidere operatie door de plastisch chirurg worden uitgevoerd. Dit komt weinig voor.
  • Als de ontsteking beperkt is wordt meestal een kleine poliklinische operatie onder plaatselijke verdoving gedaan. Als het om uitgebreide ontsteking gaat of als er meerdere ontstekingen op verschillende plaatsen aanwezig zijn, dan wordt de operatie in dagbehandeling of tijdens een korte opname, onder algehele anesthesie (narcose) gedaan.