Slijmbeursontsteking

Een slijmbeurs is een soort stootkussentje tussen de huid en bot. Slijmbeurzen zitten op plaatsen waar van buitenaf veel tegen uitstekende botten wordt gedrukt. Bijvoorbeeld op de elleboog, de knie en bij de voeten. Door hard stoten kan in de slijmbeurs een bloeding ontstaan. Hierdoor raakt de slijmbeurs gezwollen. Door (over)belasting, bijvoorbeeld door veel op knieën kruipen, kan de slijmbeurs geïrriteerd raken en ontstaat een ontsteking.

Door een bloeding of ontsteking kunt u pijn hebben. Een verdikte slijmbeurs kan ook pijnloos zijn. Het is dan alleen ontsierend en/of lastig. Vaak gaat de verdikking van de slijmbeurs niet meer weg en is een operatie de enige oplossing.
Het is geen probleem als een slijmbeurs is weggehaald. Het littekenweefsel, dat tussen de huid en het bot ontstaat, neemt de taak van de vroegere slijmbeurs over

Behandelingsmogelijkheden

  • Openmaken
    Bij acute ontstekingsverschijnselen van de slijmbeurs wordt in eerste instantie volstaan met het openmaken van de slijmbeurs. De inhoud kan dan gemakkelijk wegvloeien.
  • Leegzuigen
    Als tweede stap in de behandeling komt het leegzuigen en het inbrengen van een ontstekingsremmend middel (corticosteroïdenpreparaat) in aanmerking. Indien dit niet tot het gewenste resultaat leidt, wordt vaak besloten tot het operatief verwijderen van de slijmbeurs.
  • Operatie
    De operatie kan onder plaatselijke verdoving of onder narcose geschieden, afhankelijk van de grootte en de toestand van de slijmbeurs.