Gynaecologie

Gynaecologie houdt zich bezig met de behandeling van ziekten en aandoeningen aan de organen van de vrouw. 

Nieuwsberichten

16 dec.

Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis ontvangt schenkingen Kiwanis en Rabobank voor vlinderproject

Al een tijd heeft Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis de wens om een herdenkingsbijeenkomst te organiseren...

Lees het hele bericht

Veel gestelde vragen

Ik ben recent geopereerd en ik heb nog bloedverlies. Kan dit kwaad?

Bloedverlies kan tot ongeveer zes weken na de operatie optreden, het wordt langzaam minder en gaat vaak over in bruinige of gelige afscheiding.
Het kan ook zo zijn dat u aantal dagen geen bloedverlies heeft gehad maar dan ineens weer wat helderrood bloed verliest. Dit heeft te maken met de wondgenezing, het loslaten of oplossen van de hechting of meer lichamelijke inspanning.
Als het bloedverlies niet meer is dan een normale menstruatie is het normaal. Verliest u meer bloed, dan is het verstandig om contact op te nemen met de afdeling Gynaecologie.Hoelang gebruik ik pijnstillers na een operatie?

Het gebruik van pijnstilling is afhankelijk van hoelang u zelf pijnklachten blijft houden. U kunt voor de pijn 4x per dag pijnstillers (paracetamol 1000 mg) innemen. Wanneer de pijn minder wordt, kunt u gaan afbouwen naar 4 maal daags 500 mg en vervolgens stoppen. Gebruikt u een combinatie van diclofenac en paracetamol dan altijd eerst de diclofenac afbouwen en daarna de paracetamol.
Toename van pijn na een operatie is niet gebruikelijk. Bij toename van pijn, acute of hevige pijn kunt contact u opnemen met de afdeling Gynaecologie.

Wat doe ik als ik temperatuursverhoging/koorts heb na een operatie?

Heeft u binnen 4 weken na de operatie meer dan 38,5 graden koorts, dan verzoeken wij u contact op te nemen met afdeling Gynaecologie.

Wat doe ik bij misselijkheid of bolle buik na een operatie?

Indien u, binnen 4 weken na ontslag, meer last heeft van misselijkheid of een pijnlijke bolle buik ontwikkelt, moet u contact opnemen met de afdeling Gynaecologie.

Hoe ga ik om met wondjes en pleisters na een operatie?

Indien u tijdens de operatie pleisters heeft gekregen, mogen deze tot 5 dagen blijven zitten. U kunt ze het makkelijkst na het douchen verwijderen. Indien pleisters eerder loslaten en de wond wijkt niet, hoeven deze niet vervangen te worden.
Let op! kleur (roodheid), warm aanvoelen van het gebied rondom de wond, pijnlijk, verlies van vocht of pus, neem dan contact op met afdeling of polikliniek Gynaecologie.

Hoe gaat het met ontlasting na een operatie?

De eerste weken na de ingreep kan uw buik nog behoorlijk opgezet zijn.
Uw darmen moeten na de ingreep weer het ontlastingspatroon krijgen wat u voor de ingreep had. Het is aan te raden om vezelrijke voeding te gebruiken (bruin brood, fruit, rauwkost).
Drink minstens 2 liter per dag. Bij de apotheek kunt u Lactulose siroop kopen.
Raadpleeg uw huisarts bij verstopping.

Wanneer worden hechtingen verwijderen na een operatie?

In principe heeft u oplosbare hechtingen. Zijn de hechtingen na 10 dagen nog niet opgelost of gaan de wondjes rood zien dan kunt u bij de doktersassistente van de huisarts de hechtingen laten verwijderen.
Om hechtingen te laten verwijderen na een laparoscopische ingreep, kunt u 1 week na de ingreep een afspraak maken bij de huisarts.

Pijn bij het zitten na een operatie?

Heeft u een plastiek van de achterwand ondergaan, dan kunt u de eerste 4 a 5 weken nog last hebben met zitten. Gebruik pijnstilling bij deze klachten en een harde stoel. Zachte kussens of ringen zorgen voor meer zwelling in het wondgebied en verergeren de klachten.

Wat mag u wel of niet na de operatie?

In principe mag u alles. Op basis van uw gevoel en herstel mag u uw activiteiten gaan uitbreiden. Luister altijd goed naar uw lichaam. 

Wij geven u een aantal richtlijnen:

  • Wij raden u aan de eerst 2 weken alleen licht huishoudelijk werk te verrichten.
  • Ramen zemen, bedden opmaken, stofzuigen kunt u beter de eerste 2 á 3 weken niet doen.
  • Geen zware tassen of emmers water tillen de eerste 3 á 4 weken.
  • Neem voldoende rust, ga ’s middags even naar bed, vooral in de eerste week en breidt langzaam uw activiteiten uit.

 

Mag ik autorijden na een operatie?

Informeer goed bij u verzekering wat is toegestaan na een operatie. Van de meeste verzekeringen mag u de eerste 6 weken na de operatie geen autorijden en bent u niet verzekerd.

Hoe gaat het met urineren na een operatie?

Urineren neemt zijn normale patroon aan maar kan altijd de eerste weken wat onwennig zijn. Dus als u toch wat last heeft van niet goed kunnen uitplassen of branderig gevoel, laat het dan even controleren.

Hoe gaat het met fietsen na een operatie?

Bij een normaal herstel kunt u na ongeveer 4 weken gaan fietsen.

Wanneer kan ik weer werken na een operatie?

Afhankelijk van de aard van uw werk en op basis van het herstel kunt u 4-6 weken na de operatie starten met uw werk. Voor kleine ingrepen zoals een curettage, conisatie, lis excisie kunnen mensen vaak binnen enkele dagen tot een week de werkzaamheden hervatten.
Als u zich zes weken na de operatie nog niet fit voelt, overlegt u met uw bedrijfsarts en eventueel uw gynaecoloog/ huisarts over de manier waarop de werkzaamheden hervat kunnen worden.
Soms is het verstandig aangepast werk te doen of nog wat langer thuis te blijven om aan te sterken.

Kan ik direct sporten na een operatie?

Wacht met sporten tot u op controle bent geweest. Zwemmen mag als u geen afscheiding meer heeft.

Wanneer mag ik geslachtsgemeenschap hebben na een operatie?

Wacht met geslachtsgemeenschap totdat u op controle bent geweest.

Kun je last hebben van bloedverlies na het plaatsen van een Mirenaspiraal?

Na het plaatsen van een spiraal kan het bloedverlies wel 6 tot 8 weken aanhouden.
Als het bloedverlies meer is dan een normale menstruatie, of als u hevige buikpijn of koorts krijgt neem dan contact op met de afdeling Gynaecologie.

Dunne waterige afscheiding en licht bloedverlies na cryotherapie. Is dat normaal?

Dit is normaal. U kunt wat dunne waterige afscheiding hebben na de behandeling en ook licht bloedverlies. Gebruik na de ingreep geen tampons, maar maandverband. Om de wond goed te laten genezen adviseren wij u om in de eerste 2 weken na de ingreep geen gemeenschap te hebben en niet te gaan zwemmen of in bad te gaan.

Welke adviezen volg ik op?

Iedere operatie is anders en heeft specifieke adviezen die u het beste kunt opvolgen . Welke dat voor u zijn, leest u in de patiëntenfolder van de opertie die u heeft gehad. 

Welke gegevens heb ik nodig als ik bel met de afdeling?

Als u het ziekenhuis belt, zorg dan dat u uw klacht en vragen duidelijk heeft opgeschreven, uw temperatuur heeft opgenomen en uw afsprakenkaart bij de hand heeft

Is er ook telefonisch spreekuur?

Ja. Er is maandag en donderdag telefonisch spreekuur van 8.00 - 12.00 uur. U kunt bellen met 0187 60 77 40.