OK

In het OK-complex werken diverse specialismen samen.

Het OK-complex bestaat uit:
• vier operatiekamers
• de holding (ontvangstruimte) waar de voorbereidingen voor de anesthesie worden getroffen
• de uitslaapkamer, waar u na de operatie heen gaat om uit te slapen
• de afdeling centrale sterilisatie, waar het juiste instrumentarium voor de operatie wordtsamengesteld en gereinigd.

Steriel
In de OK wordt onder steriele omstandigheden gewerkt om infectiegevaar tot een minimum te beperken. Het personeel draagt speciale kleding, mutsen, maskers en schoeisel. Een speciaal luchtbehandelingssysteem zorgt ervoor dat de lucht op het OK-complex wordt gezuiverd.

Toegang
Het OK-complex is een gesloten afdeling en is uitsluitend toegankelijk voor geautoriseerd personeel en patiënten die geopereerd moeten worden. Bij een operatie van (kleine) kinderen mag één van de ouders mee, totdat het kind onder anesthesie is.

De operatie
Patiënten die naar de OK worden vervoerd, dragen enkel operatiekleding. Alle overige niet-lichaamseigen zaken, zoals make-up, nagellak, sieraden, lenzen en brillen, worden vooraf op de verpleegafdeling verwijderd. Afhankelijk van de ingreep bestaat het operatieteam uit één of meerdere medisch specialisten, operatieassistenten, een anesthesist en een anesthesieassistent. Als dat nodig is, worden ook andere disciplines ingeschakeld. Bij kinderen zijn tijdens de voorbereiding van de operatie een pedagogisch medewerker en een ouder of verzorger aanwezig.
Als patiënt zult u het meest contact hebben met de verpleegkundige van de uitslaapkamer en de anesthesieassistent. Zij vangen u op, zodra u op het OK-complex arriveert.

Na de operatie
Na de operatie wordt de patiënt op de uitslaapkamer door speciaal daarvoor opgeleid personeel bewaakt. Als de anesthesist hiervoor goedkeuring geeft, wordt de patiënt weer naar de verpleegafdeling gebracht.