Kanker is een ingrijpende ziekte en raakt ons allemaal. De diagnose kanker, of het vermoeden hiervan, beïnvloedt uw hele leven. Er komt in korte tijd veel op u af. Wanneer het vermoeden bestaat dat u kanker heeft wilt u zo snel mogelijk weten waar u aan toe bent. Dat begrijpen wij.
Onze medisch specialisten en gespecialiseerde verpleegkundigen werken nauw met elkaar samen om u de beste begeleiding en behandeling te kunnen bieden. Ons doel is een om na de benodigde zorgvuldige diagnostiek, een passend behandelplan op te stellen. Een plan dat past bij uw ziekte, maar natuurlijk ook bij uw persoonlijke situatie.
Als de diagnose kanker is gesteld, heeft u recht op de allerbeste zorg, de hoogste kans op overleven en de beste kwaliteit van leven. Daarvoor zetten wij ons in. Voor de behandeling van veel kankersoorten kunt u terecht bij ons in het ziekenhuis. In ons ziekenhuis worden behandelingen gegeven voor onder andere:
Een behandelteam bestaat uit de oncoloog en de oncologieverpleegkundige. Deze laatste biedt naast zorg ook psychosociale en praktische ondersteuning. U kunt bij hen altijd met vragen terecht.
Behandelingen vinden plaats op de polikliniek in Dirksland of in Brielle of op de Dagbehandeling in Dirksland. Een behandeling kan bestaan uit chemotherapie, immunotherapie, (anti) hormonale therapie en behandelingen met nieuwe-generatie medicatie. Als er voor een behandeling bestraling nodig is, dan werken we samen met het ZuidWest Radiotherapeutisch Instituut. Zij hebben locaties in Vlissingen en Roosendaal maar er is ook regelmatig een radiotherapeut op locatie Dirksland.
De oncologische zorg geven we in nauwe samenwerking met andere zorgverleners, zoals huisartsen, fysiotherapeuten of (academische) ziekenhuizen uit de regio.
Ons ziekenhuis is onderdeel van het Borstcentrum ZuidHollandZuid. Het Borstcentrum ZuidHollandZuid is een samenwerking tussen het Ikazia Ziekenhuis, Het Van-Weel Bethesda Ziekenhuis, Spijkenisse Medisch Centrum. Meer dan tachtig medici, paramedici en verpleegkundigen werken intensief samen om u hoogwaardige zorg te geven. Op deze wijze bent u altijd verzekerd van de beste behandeling. Door kennis en kunde op het gebied van borstkankerzorg met elkaar te delen, kunnen we samen de zorg voor patiënten in de regio Rotterdam en de Zuid-Hollandse eilanden verder verhogen. Op de website van het Borstcentrum ZuidHollandZuid vindt u meer informatie.
Wat kunnen wij voor u betekenen en wat kunt u van ons verwachten
Uw huisarts of specialist verwijst u naar de polikliniek Oncologie en Hematologie wanneer hij/zij vermoedt dat u een oncologische of hematologische aandoening heeft. Oncologie en Hematologie zijn deelspecialismen binnen de Interne Geneeskunde.
De internist-oncoloog of -hematoloog behandelt mensen met medicijnen, zoals chemotherapie, doelgerichte therapie, immuuntherapie en hormoontherapie. Vaak worden deze behandelingen gecombineerd met een operatie of bestraling. De internist-oncoloog of -hematoloog maakt daarom onderdeel uit van het multidisciplinaire behandelteam. Deze behandeling kan gericht zijn op genezing of, als de ziekte niet meer genezen kan worden, op kwaliteit van leven. Alle medisch specialisten en gespecialiseerd verpleegkundigen werken in het behandelteam samen om iemand met kanker de best mogelijke oncologische zorg te bieden.
Palliatieve zorg is de zorg en ondersteuning die mensen krijgen in de laatste fase van het leven. Er wordt steeds opnieuw gezocht naar het evenwicht tussen de voor- en nadelen van een behandeling, ernst van de klachten en de vooruitzichten en wensen van de patiënt. Het gaat bij palliatieve zorg om kwaliteit van leven.
Consultatief palliatief team
Elk ziekenhuis in Nederland dat oncologische zorg biedt, hoort te beschikken over een team palliatieve zorg. Zo is er in het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis een gespecialiseerd team voor ondersteunende en palliatieve zorg: het consultatief palliatief team. Het consultatief palliatief team streeft - samen met de behandelend arts - naar de beste zorg voor de patiënt, door goede symptoombestrijding, door het geven van informatie en door te ondersteunen bij het maken van (levenseinde) keuzes.
Continuïteitshuisbezoek
Het continuïteitshuisbezoek is een vorm van palliatieve zorg door middel van een huisbezoek door een wijkverpleegkundige. Het vindt plaats na ontslag vanuit het ziekenhuis of de polikliniek. Een continuïteitshuisbezoek wordt ingezet bij een patiënt ,die voor opname of behandeling nog géén contact heeft gehad met een thuiszorgorganisatie. De hulpvraag wordt in kaart gebracht om te voorkomen dat u met vragen of problemen in de thuissituatie blijft rondlopen
Meer informatie
overpalliatievezorg.nl
palliatievezorg.nl
netwerkpalliatievezorg.nl/goereeoverflakkee
Op de gecombineerde afdeling chirurgie/oncologie liggen patiënten na een chirurgische of oncologisch/chirurgische ingreep.
Het team van de afdeling bestaat uit artsen, verpleegkundigen, leerling-verpleegkundigen, verpleegassistenten en voedingsassistentes.
Iedere werkdag loopt een arts visite op de afdeling. Dit hoeft niet degene te zijn die u behandelt. Stel gerust uw vragen, soms is het verstandig om deze van tevoren op papier te zetten, zodat u niets vergeet. Vragen over uw zorg kunt u ook altijd stellen aan de verpleegkundige die u verzorgt.
Wanneer de diagnose kanker is gesteld, breekt er voor u en uw naasten een onzekere tijd aan. Begeleiding en nazorg is een belangrijk onderdeel bij de behandeling van kanker. De ziekte veroorzaakt zowel lichamelijk als geestelijke klachten en kan invloed hebben op uw dagelijks functioneren en sociale contacten. Het kan zijn dat u voldoende steun ervaart vanuit uw naasten of dat u extra ondersteuning nodig heeft. Er zijn veel mogelijkheden om passende zorg voor u te vinden.
Een meetinstrument waar wij gebruik van maken is de lastmeter met vragenlijst. Hierin kunt u aangeven waar u problemen ervaart en inventariseren welke hulpvragen er zijn.
Ervaart u psychische klachten zoals depressie of angst is er de mogelijkheid om doorverwezen te worden naar de psycholoog. Die zal aandacht geven aan de manier waarop u in het leven staat in het kader van ziekte en herstelproces. Het kan zijn dat u zich door uw ziekte erg angstig, gespannen of somber voelt. Veel patiënten voelen zich ook erg moe of lusteloos, piekeren veel en slapen slecht. De medisch psycholoog kan u helpen om gevoelens van angst en verdriet die samenhangen met de ziekte die u is overkomen, te verwerken. Indien gewenst wordt uw partner daar één of meerdere keren bij betrokken. Een verzoek om verwijzing naar de medisch psycholoog moet verlopen via uw behandelend specialist.
De geestelijk verzorger luister naar u, en ondersteunt en begeleidt u in uw situatie. We helpen u leren omgaan met de aandoening en waar mogelijk meer zicht en regie krijgen op het leven. Wij noemen dit herstel-ondersteunende zorg. Familie en mantelzorgers zijn hierbij onmisbaar. Daar is de geestelijk verzorger er ook voor uw familie en mantelzorger. Een gesprek met de geestelijk verzorger is een vrijplaats voor wat u bezighoudt; een plek waar levens- en zingevingsvragen zonder oordeel gesteld kunnen worden. Er is ruimte voor alle emoties, gedachten en vragen.
Voor jongvolwassen in de leeftijd van 18 t/m 39 jaar die gediagnostiseerd zijn met kanker hebben ongeacht de fase van ziek zijn zorgbehoeftes die passen bij deze levensfase Dit kan gaan over vragen over opleidingen en werk, vruchtbaarheid en seksualiteit, relaties en sporten. AYA-zorg is kan hierbij helpen. Kijk voor meer informatie op: www.ayazorgnetwerk.nl.
Bij stichting OOK kunt u terecht voor informatie, begeleiding en advies. Ze bieden een luisterend oor en helpt u en uw naasten met allerlei (niet medische) onderwerpen. Voor, tijdens en na de behandeling. Doel van stichting OOK is optimale ondersteuning geven op het juiste moment. Kijk voor meer informatie op: www.stichting-ook.nl.
Er zijn fysiotherapeuten die zich specifiek richten op het behandelen van mensen, die kanker hebben of hebben gehad, maar nog problemen hebben met de gevolgen van de ziekte. Het kan daarbij gaan om problemen met bewegen, maar ook om bijvoorbeeld pijn, vermoeidheidsklachten of conditieverlies. De problemen kunnen het gevolg zijn van de ziekte zelf of van de medische behandelingen. Een oncologisch fysiotherapeut kan hulp bieden in alle fasen van de ziekte. Het is per zorgverzekering verschillend hoe de vergoedingen zijn. Ons advies is dit altijd eerst bij uw zorgverzekering na te vragen. Voor een fysiotherapeut in uw woonomgeving kunt u kijken op www.verwijsgidskanker.nl.
Tijdens en na een behandeling kunt u last hebben van verminderde eetlust of smaakverandering. U verliest dan gewicht. Een diëtiste kunt u helpen door het geven van adviezen.
Brochure KWF ‘vermoeidheid na kanker’, via www.kanker.nl
www.mindermoebijkanker.nl
www.kanker.nl
OncoFit
Het hebben van kanker heeft grote invloed op uw leven. Tijdens en na de behandeling kunnen er allerlei klachten optreden, zoals verminderde conditie, vermoeidheid of concentratieproblemen. Blijven bewegen heeft een positief effect op uw fysiek en mentaal welbevinden. Daarom biedt CuraMare Behandeling OncoFit. Onder begeleiding van een van onze ervaren fysiotherapeuten wordt in kleine groepjes gewerkt aan verantwoord bewegen, passend bij uw situatie.
U en OncoFit
OncoFit is bedoeld voor patiënten die kanker hebben of hebben gehad. Angst of niet weten hoe actief te zijn tijdens hun ziekte, zorgt ervoor dat veel mensen tijdens hun behandeling tegen kanker stoppen met bewegen. Terwijl beweging juist kan helpen bij het herstel. Het doel van OncoFit is dat uw conditie, fitheid en kracht op peil blijft of weer op peil komt. Ook werken we aan het terugkrijgen van vertrouwen in uw lichaam.
Uw beweegprogramma wordt op maat gemaakt. Na doorverwijzing van uw specialist, plannen we een intakegesprek en kijken we naar uw mogelijkheden en uw belastbaarheid. Op basis van de afgenomen testen hebben we inzicht in uw klachten en de problemen die u ondervindt. Van daaruit maken we een keuze voor groepslessen of voor individuele begeleiding. Dit kan betekenen dat u op een later tijdstip alsnog instroomt bij de groep.
Het programma duurt in eerste instantie drie maanden. Na deze drie maanden volgt er een evaluatie waarbij we kijken naar het resultaat van uw training. Daarna kunt u ervoor kiezen om door te stromen naar de fitnessgroepen of om zelf uw conditie op peil te houden.
Aan de slag met OncoFit
OncoFit wordt gegeven in Nieuw Rijsenburgh. In een kleine groep van maximaal 4 personen gaan we aan de slag met de oefenapparaten en oefenmateriaal in onze oefenzaal. Elke maandag en donderdag van 11.30 – 12.30 uur is er OncoFit. De groep wordt begeleid door één fysiotherapeut. De intake wordt individueel afgenomen, daarna gaan we in groepsverband verder bewegen indien dit geïndiceerd is.
Kosten
De kosten voor de intake en het OncoFit programma kunt u declareren bij uw zorgverzekeraar, als u daarvoor verzekerd bent. We raden u echter aan vooraf contact op te nemen met uw zorgverzekeraar om na te gaan of deze kosten vergoed worden.
Contact
Wilt u meer informatie over OncoFit, neem dan contact op met de fysiotherapeuten van CuraMare op 0187 48 83 81 of curamarefysiotherapie@curamare.nl. Bij directe aanmelding vragen we u uw naam, telefoonnummer en het programma waarvoor u zich wilt aanmelden te vermelden. Er wordt dan zo spoedig mogelijk contact met u opgenomen.
Een avond ontspannen door middel van een massage, schoonheidsbehandeling of uitgebreide voetenbehandeling. Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis verwent mensen met kanker die in het ziekenhuis een behandeling ondergaan of recent hebben ondergaan. Deelname aan het project is kosteloos.
November 2004 is het verwenproject gestart. Een geweldig project voor mensen die een behandeling ondergaan in verband met hun ziekte kanker. Het verwenproject is opgezet met als doel de patiënten een ontspannen avond te bezorgen.
De verwenavond wordt verzorgd door vrijwilligers die gespecialiseerd zijn in hun beroep, zoals een schoonheidsspecialiste, pedicure, voetmasseuse en ontspanningsmasseuse.
Onder het genot van een kopje koffie of een drankje en zachte muziek probeert het team u een prettig en ontspannen moment te bezorgen. U hoeft zelf niets mee te nemen, want alle benodigde spullen zijn aanwezig. Het verwenproject wordt gefinancierd door giften.
Hoe ziet een verwenavond eruit?
Rond half acht wordt u ontvangen met een kopje koffie of thee. Vervolgens krijgt u de verwenbehandeling van uw keuze. Afsluitend is er nog tijd voor een praatje en een glaasje fris.
Waar en wanneer vindt de verwenavond plaats?
Woensdagavond van 19.30 tot uiterlijk 21.30 uur zijn op afspraak verschillende behandelingen mogelijk. 5x per jaar organiseren wij een verwenavond.
Verwenavonden 2020
15 januari, 11 maart, 13 mei, 10 juni, 9 september, 14 oktober en 18 november
De verwenavond vindt plaats in de fysiotherapiepraktijk Van den Berg aan de Vroonweg 10 te Dirksland.
Informatie
Lees meer informatie in de flyer Verwenproject die u hier kunt downloaden. Staat het antwoord op uw vraag hier niet bij? Stuur een e-mail en u krijgt zo spoedig mogelijk antwoord.
Aanmelden
U kunt zich aanmelden voor het verwenproject via het onderstaande aanmeldformulier. Na aanmelding wordt contact met u opgenomen.
Als bij u kanker wordt vastgesteld, stelt uw behandelend arts enkele medische gegevens over u geanonimiseerd - dus zonder uw persoonsgegevens - beschikbaar aan het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).
Het IKNL is een landelijke organisatie die deze gegevens vastlegt in de Nederlandse Kankerregistratie. De gegevens uit de Nederlandse Kankerregistratie worden gebruikt om na te gaan hoe vaak en waar kanker in Nederland voorkomt, om de behandeling van kanker te verbeteren en om het wetenschappelijk onderzoek te ondersteunen.
Meer informatie over de registratie van kanker vindt u op www.kankerregistratie.nl of download deze folder.
Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis is betrokken bij medisch-wetenschappelijk onderzoek of research. Wetenschappelijk onderzoek bij oncologische patiënten vindt plaats om meer kennis en inzicht te krijgen, bijvoorbeeld op het gebied van diagnostiek of kwaliteit van leven. Ook kan onderzoek meer kennis geven over de resultaten van nieuwe behandelmethoden, zowel op korte als lange termijn.
Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis werkt samen met verschillende partijen om de kwaliteit van de oncologische zorg hoog te houden. Deze samenwerking heeft als doel dat elke patiënt met kanker toegang heeft tot de beste zorg, zo dichtbij mogelijk. ‘Dichtbij als het kan en verder weg als het moet.’
Het ziekenhuis voert een actief beleid aangaande multidisciplinaire oncologische zorg in de regio. De Oncologiecommissie functioneert hierbij als een advies en besluitorgaan. De Oncologiecommissie is een multidisciplinaire ziekenhuiscommissie met daarin:
Concord is een netwerk van negen ziekenhuizen die samenwerken aan betere kankerzorg. Het doel hiervan is het realiseren van betere behandelresultaten, een hogere doelmatigheid en kosteneffectiviteit. Met elkaar realiseren zorgprofessionals in de regio dat mensen met kanker de best mogelijke, patiëntvriendelijke en efficiënte oncologische zorg krijgen en ervaren.
www.oncologienetwerkconcord.nl
Het centrum is een initiatief van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, Ikazia Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis en het Spijkenisse Medisch Centrum. Meer dan tachtig medici, paramedici en verpleegkundigen werken intensief samen om u hoogwaardige zorg te geven. Op deze wijze bent u altijd verzekerd van de beste behandeling.
Door kennis en kunde op het gebied van borstkankerzorg met elkaar te delen, kunnen we samen de zorg voor patiënten in de regio Rotterdam en de Zuid-Hollandse eilanden verder verhogen.
www.borstcentrumzuidhollandzuid.nl
Indien de behandeling met radiotherapie geïndiceerd is wordt u doorverwezen naar het ZRTI. Het ZRTI werkt nauw samen met verwijzend specialisten uit de regio. Het ZRTI biedt mensen met kanker hoogwaardige radiotherapie (bestraling). De radiotherapeut-oncologen nemen deel aan de multidisciplinaire overleggen en heeft spreekuur binnen ons ziekenhuis. De behandeling met radiotherapie vindt plaats op de locaties in Roosendaal en Vlissingen.
Download hier onze patiëntenfolders of kijk op de pagina Algemene Patiënteninformatie - nuttige links.
Klik hier voor een overzicht van de wachttijden van al onze specialismes en behandelingen. De wachttijden hebben UITSLUITEND betrekking op afspraken die niet spoedeisend zijn. Bij vrijwel alle specialismen kan een patiënt eerder gezien worden, indien de huisarts hiervoor persoonlijk contact met de specialist opneemt. De wachttijden worden maandelijks bijgewerkt.
U kunt voor de polikliniek Oncologie een afspraak maken via het afsprakenbureau op 0187 60 23 55.
De polikliniek Oncologie is werkzaam op de locaties Dirksland, Brielle en Hellevoetsluis.
Voor overige vragen kunt u van maandag t/m vrijdag contact opnemen op 0187 60 74 90.
Het is van belang om bij elk bezoek aan ons ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs of identiteitskaart) mee te nemen.
4 apr.
De Stichting Vrienden van Siem heeft Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis gekozen als het goede doel voor...
Lees het hele bericht