Het meest voorkomende radiologieonderzoek is een röntgenfoto waarop botten en organen zichtbaar zijn. Meestal gaat het om foto’s van het bot, de longen en de buik. U kunt voor dit onderzoek terecht in Dirksland, Hellevoetsluis en Brielle.
CT staat voor ComputerTomografie. Hiermee worden een dwarsdoorsnede van het lichaam gemaakt. Wanneer u een CT-scan ondergaat, ligt u op een tafelblad die langzaam door de opening (ring) van de scan wordt geschoven. Intussen worden verschillende opnamen gemaakt van het lichaamsdeel dat onderzocht moet worden. Soms is het nodig om contrastvloeistof toe te dienen die de inwendige structuren (beter) zichtbaar maakt. Het onderzoek duurt ongeveer 15 tot 45 minuten. U kunt voor dit onderzoek terecht in Dirksland.
MRI staat voor magnetic resonance imaging, beeldvorming met magnetische resonantie. Een MRI-scan geeft nauwkeurige beelden van onder andere hersenen, ruggenmerg, zenuwen, spieren, pezen en gewrichtsbanden, hart en buikorganen. Bij een MRI-onderzoek wordt gebruikgemaakt van een grote en sterke magneet in combinatie met radiogolven. Door deze combinatie worden in het lichaam bepaalde signalen opgewekt, die met behulp van een computer omgezet worden in beelden. Er wordt geen gebruik gemaakt van röntgenstralen. Het onderzoek duurt gemiddeld 20 tot 60 minuten. U kunt voor dit onderzoek terecht in Dirksland.
Soms geeft een röntgenfoto niet alle informatie die nodig is om een diagnose te stellen. Dan kan een röntgenonderzoek met doorlichting, waarbij gebruik gemaakt wordt van contrastvloeistof, nodig zijn. De contrastvloeistof wordt gedronken of anaal ingebracht, bijvoorbeeld wanneer een gedeelte van het maag-darmkanaal moet worden beoordeeld. Of wanneer een afbeelding van de urinewegen moet worden gemaakt, dan wordt contrastvloeistof geïnjecteerd in een bloedvat.
De arts kan op het beeldscherm zien waar de contrastvloeistof zich bevindt en krijgt daarmee een beter beeld van het te beoordelen lichaamsdeel. Het onderzoek vindt plaats op een doorlichtkamer. Afhankelijk van het lichaamsdeel dat moet worden afgebeeld duurt het onderzoek ongeveer 15 tot 60 minuten. Voor dit onderzoek kunt u terecht in Dirksland.
Een OrthoPantomoGram (OPG) is een röntgenfoto van de kaak, waarop alle tanden en kiezen te zien zijn. Zowel de röntgengevoelige plaat als het röntgenapparaat draaien om het hoofd van de patiënt. Het hoofd van de patiënt mag niet bewegen en wordt daarom vastgezet. In de meeste gevallen wordt dit onderzoek aangevraagd door een kaakchirurg. Het onderzoek duurt ongeveer 5 minuten. Voor dit onderzoek kunt u terecht in Dirksland en Hellevoetsluis.
De DEXA-scan wordt gebruikt om met behulp van röntgenstralen te beoordelen of iemand osteoporose (botontkalking) heeft. De DEXA-scan meet de botdichtheid. Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten. U kunt voor dit onderzoek terecht in Dirksland.
Met een mammografie, of mammogram, wordt met een röntgenapparaat afwijkingen in de borst opgespoord. Tijdens een mammografie wordt de borst zo plat mogelijk gedrukt om een goed beeld te krijgen. Soms is na de mammografie nog niet duidelijk wat de aard van de afwijking is. Dan is aanvullend onderzoek, een echo of een punctie, nodig. Voor een mammografie kunt u terecht in Dirksland en Brielle.
Bent u zwanger? Overleg dan van tevoren met uw behandelend arts of röntgenonderzoeken vervangen kunnen worden door onderzoeken waar geen röntgenstraling aan te pas komt.