Anesthesiologie is betrokken bij alle ingrepen en onderzoeken waarbij (een vorm van) verdoving nodig is. Dit kan zijn voor de algehele narcose of ruggenprik bij een operatie, maar ook voor een plaatselijke verdoving bij een pijnlijk of onaangenaam onderzoek, tijdens een bevalling of ter bestrijding van chronische pijn. Naast het werken op de operatiekamer werken de anesthesiologen ook veel op de Spoedeisende Hulp en de Intensive Care.
De apotheek van het ziekenhuis zorgt voor veilige medicatie voor de patiënten van het ziekenhuis.
Dit doen ze vanuit het ApotheekServicePunt, het PreOperatief Spreekuur en de ziekenhuisapotheek. Ze zorgen voor de juiste verstrekking, bereiding en verdeling van medicijnen. De apothekers en apothekersassistenten werken hiervoor dagelijks samen met het Maasstad Ziekenhuis.
Cardiologie houdt zich bezig met het opsporen, vaststellen en behandelen van ziekten aan het hart en bloedvaten. Zoals hartfalen, pijn op de borst of hartritmestoornissen. De cardioloog helpt u graag verder als u last heeft van hartklachten. U kunt terecht voor advies, onderzoek of kortdurende behandeling, maar ook voor het plaatsen van een pacemaker.
Chirurgie of heelkunde behandelt patiënten met uiteenlopende aandoeningen. Vaak is hiervoor een operatie nodig. Bijvoorbeeld bij letsel door een ongeval, verschillende vormen van kanker, ziekten van het maagdarmkanaal, botbreuken en liesbreuken, long- en vaatziekten en hoofd/halsafwijkingen.
Heelkunde voert ook kijkoperaties, zogenaamde endoscopische operaties, uit in de borstholte, buikholte en voor liesbreuken. Indien mogelijk wordt een operatie via een kijkoperatie of laparoscopie verricht. Vaatchirurgische operaties worden veelvuldig via een endotechniek verricht.
Bij Chirurgie worden verwondingen, tumoren en infecties behandeld. Bijvoorbeeld met een borst- of darmoperatie, schildklieroperatie, galblaasoperatie of een amputatie. De chirurgen stemmen de zorg nauwkeurig af op de patiënt en werken hiervoor samen met andere specialisten. Zoals de orthopeden als het gaat om chirurgie bij ongevallen, zogeheten traumatologie, de longarts, internist, geriater of oncoloog.
Bij Dagbehandeling verblijven patiënten van diverse specialismen slechts één dag of een dag en een nacht in het ziekenhuis. Zij ondergaan dan een kleine chirurgische ingreep, een onderzoek of medicatietoediening via een infuus.
Het specialisme dermatologie houdt zich bezig met aandoeningen van de huid, de nagels en het haar. U kunt bijvoorbeeld bij de dermatoloog terecht als u last heeft van eczeem, psoriasis of wratten. Maar de dermatoloog behandelt ook aandoeningen zoals huidkanker of verdenkingen van huidkanker, acné, open been, huidinfecties, spataderen en geslachtsziekten.
Diabetes Mellitus is de medische term voor suikerziekte. Deze chronische ziekte zorgt ervoor dat het lichaam de hoeveelheid glucose, of suiker, in het lichaam moeilijk in balans kan houden. De oorzaak hiervoor is een tekort aan insuline of een verminderde werking van insuline. Diabetes is soms lastig te herkennen, omdat de klachten niet altijd duidelijk zijn. Veel voorkomende klachten zijn extreme dorst, vaak plassen, moeheid, afvallen, last van de ogen: branderig, wazig of dubbel zien, slecht genezende wondjes.
Als Diabetes Mellitus niet goed behandeld wordt, kan dit op langere termijn gevolgen hebben, zoals voetproblemen, een verminderde nierfunctie, beschadigde zenuwen, oogproblemen en een grotere gevoeligheid voor infecties.Er bestaan drie typen diabetes
In ons ziekenhuis werkt een team gespecialiseerd in de begeleiding van patiënten met een van deze vormen van diabetes. Het team bestaande uit 2 internisten, zes diabetesverpleegkundigen, 4 diëtisten, een diabetespsycholoog en een podotherapeut. Zij geven volwaardige, elkaar aanvullende zorg die specifiek op de individuele patient is afgestemd.
Flebologie ofwel spataderzorg behandelt afwijkingen aan de aderen en biedt diverse manieren om spataderen te aan te pakken. In het flebologisch centrum werken o.a. chirurgen en dermatologen van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Het flebologisch centrum bevindt zich in de polikliniek in Hellevoetsluis. Alle informatie over flebologie en de behandelingen vindt u op de eigen site van het flebologisch centrum.
Geriatrie richt zich op de zorg voor kwetsbare ouderen die vaak te maken hebben met meerdere aandoeningen. Meestal gaat het om een combinatie van lichamelijke, psychische en sociale problemen.
Gynaecologie houdt zich bezig met de behandeling van ziekten en aandoeningen aan de organen van de vrouw.
De Intensive Care ofwel IC en hartbewaking (Coronary Care Unit -CCU) is er voor patiënten die intensieve zorg en continue bewaking nodig hebben. Patiënten komen op de IC terecht na een grote operatie of een hartinfarct. Hier worden ze 24 uur per dag met speciale apparatuur en door een gespecialiseerd team in het oog gehouden
Het specialisme Interne Geneeskunde richt zich op het voorkomen, onderzoeken en behandelen van aandoeningen van de inwendige organen. De artsen die zich in de interne geneeskunde specialiseren, internisten, werken veel samenwerken met andere specialisten voor de behandeling van bijvoorbeeld nierziekten, allergische aandoeningen, bloedziekten, infectieziekten, maag-, darm- en leverziekten, stofwisselingsstoornissen, kanker en ziekten die met hormonen te maken hebben Zij kijken naar het totaalplaatje van de inwendige mens.
Kaakchirurgie behandelt patiënten met aandoeningen of letsels aan tanden, kiezen, kaken, slijmvliezen van de mond en keel en het aangezicht.
Het laboratorium van ons ziekenhuis ondersteunt de medisch specialist en de huisarts in het stellen van de juiste diagnose. Dit doen ze door lichaamsvocht, zoals bloed, urine of ontlasting te onderzoeken. De uitslag van laboratorium onderzoek kan helpen een ziekte vast te stellen, te voorkomen of uit te sluiten, het verloop van een ziekte te volgen, het succes van een behandeling vast te stellen.
Heeft u een verwijzing via Zorgdomein gekregen (of een andere vorm van digitale verwijzing), EN wilt u bloed laten prikken op één van onze buitenposten? Dan heeft u altijd de papieren afdruk met daarop de barcode van deze verwijzing nodig. Alleen wanneer u bloed laat prikken op onze hoofdlocaties in Brielle, Dirksland of Hellevoetsluis kunt u ook terecht met de barcode uit het bericht die u kunt tonen m.b.v. een mobiele telefoon of tablet.
Binnen het specialisme Longgeneeskunde worden patiënten met aandoeningen aan de luchtwegen, longen, longvliezen en ademhaling onderzocht en behandeld.
Het specialisme Maag-, Darm- en Leverziekten omvat de diagnostiek en behandeling van ziekten van de spijsverteringsorganen. Het gaat om alle organen die ervoor zorgen dat voedsel wordt verteerd en opgenomen door het lichaam. Dit zijn de slokdarm, maag, dunne en dikke darm, maar ook lever, galblaas en alvleesklier.
Een vakkundig team, bestaande uit enkele MDL-artsen en enkele internisten met aandachtsgebied MDL en de verpleegkundig specialist MDL behandelen u aan deze ziekten. Het MDL-team werkt nauw samen met interisten, chirurgen en radiologen. Zij houden spreekuur op de polikliniek en werken ook op de kliniek en op de endoscopie-afdeling. Op de endoscopie-afdeling kunt u terecht voor maag- en darmonderzoeken.
Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis is door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) aangewezen als screeningscentrum voor het bevolkingsonderzoek dikke darmkanker. Indien u meedoet aan dit bevolkingsonderzoek en er zijn bloedsporen in uw ontlasting opgemerkt, dan volgt een uitnodiging voor een onderzoek waarbij de dikke darm binnenwaarts bekeken wordt (een colonoscopie). Hiervoor kunt u bij ons terecht.
Bij Neurologie werken artsen die zich gespecialiseerd hebben in aandoeningen van het zenuwstelstel en de spieren. Vaak gaat het om aandoeningen of ziekten van de grote of kleine hersenen, het ruggenmerg, de zenuwwortels, zenuwuitlopers of de overgangen van zenuwen naar spieren en de spieren zelf.
Oncologie en Hematologie zijn deelspecialismen binnen de Interne Geneeskunde. Hematologie bestudeert, diagnosticeert en behandelt afwijkingen van het bloed en bloedvormende weefsels. Oncologie richt zich op de zorg voor mensen met kanker.
Als vermoedt wordt dat u of uw naaste kanker heeft, is dat zeer ingrijpend. Om de juiste diagnose en behandeling vast te stellen worden meerdere onderzoeken uitgevoerd. Gaat het inderdaad om kanker dan starten we zo spoedig mogelijk met de juiste behandeling. Deze behandeling kan gericht zijn op genezing of, als de ziekte niet meer genezen kan worden, op kwaliteit van leven. Zowel voor, tijdens als na de behandeling wordt u uitstekend begeleidt door onze artsen en verpleegkundigen.
Voor de kortdurende behandelingen krijgt u een afspraak op de dagbehandeling (interne C) van de afdeling Oncologie. Dan gaat het om behandelingen waarbij medicatie per infuus (slangetje) of injectie moeten worden toegediend. Een dagopname houdt in dat u op dezelfde dag wordt opgenomen, behandeld en weer naar huis mag. Het kan ook zijn dat u voor uw behandeling - of een deel daarvan - moet worden opgenomen.U wordt dan overgeplaatst naar de verpleegafdeling chirurgie/oncologie van het ziekenhuis.
Bij oogheelkunde worden patiënten met aandoeningen aan het oog onderzocht en behandeld. Het gaat dan om behandelingen aan het oog zelf, maar ook om aandoeningen aan de omliggende spieren en weefsels, zoals de traanbuisjes, oogspieren of de oogkas.
Orthopedie is het gebied van de geneeskunde dat zich bezighoudt met operatieve en niet-operatieve behandeling van problemen aan het bewegingsapparaat zoals gewrichten, botten, spieren en pezen. Doel van een behandeling is het verminderen van pijn en verbetering van de functie van bijvoorbeeld schouder, knie, heup of rug.
In ons ziekenhuis houden de plastisch chirurgen zich bezig met algemene en reconstructieve plastische chirurgie. Daaronder vallen borstreconstructies na borstkanker, dermatologische chirurgie zoals het verwijderen van huidafwijkingen, gezwellen en (verdachte) moedervlekken. Daarnaast maken ze deel uit van het zogenaamde hand/polsteam waarin een orthopeed, chirurg en plastisch chirurg samenwerken bij ingrepen aan hand en pols. Hieronder vallen behandelingen aan triggerfingers, carpaal tunnelsyndroom, peesklachten etc.
Diagnose en behandeling van psychische en/of psychiatrische klachten bij patiënten met een lichamelijke aandoening is het terrein van de ziekenhuispsychiatrie. Hierbij kan het gaan om tijdelijke verwardheid na een operatie, depressiviteit als gevolg van het ziek-zijn, extreme angst voor medische ingrepen of slaapstoornissen tijdens opname in het ziekenhuis
De afdeling Radiologie voert onderzoeken uit die bijdragen aan de juiste diagnose door de arts. Hierbij gebruiken zij verschillende technieken zoals foto's met röntgenstralen of onderzoek met geluidsgolven (echografie) en magneetvelden (MRI).
Reuma is een verzamelnaam voor aandoeningen aan het bewegingsapparaat die niet door een ongeval zijn ontstaan. De meeste vormen van reuma veroorzaken pijn en stijfheid in gewrichten of spieren. In de loop van de dag kunnen klachten erger worden of verminderen. Reumatologen zijn gespecialiseerd in het herkennen en behandelen van de oorzaken van die klachten. Reumatische klachten kunnen hiermee verminderen, maar reuma kan nooit genezen worden.
De revalidatiearts richt zich in het bijzonder op het beeindigen, verminderen of voorkomen van gevolgen van een behandeling van een ziekte of aandoening. Het zelfstandiger maken van patiënten die beperkt worden in hun dagelijks functioneren is hierbij het belangrijkste doel. De revalidatiearts werkt samen met (bijna) alle specialismen in het ziekenhuis en heeft verstand van neurologische/zenuw, orthopedische/bot en cognitieve/verstandelijke stoornissen.
De schildklier is een orgaan in de hals . De schildklier produceert hormonen die de stofwisseling regelen. Schildklierziekten, zoals een snel of juist traag werkende schildklier of vergrotingen of verdikkingen aan de schildklier, komen veel voor. Voor de behandeling van deze aandoeningen werken meerdere disciplines, zoals chirurgen, endocrinologen en schildklierverpleegkundigen, samen in het Schildkliercentrum.
Voor alle acute, onverwachte spoedeisende medische hulp kunt u 24 uur per dag, 7 dagen per week terecht op de spoedeisende hulp ofwel SEH.
Voordat u naar de SEH gaat, neemt u eerst contact op met uw huisarts en buiten kantoortijden met de huisartsenpost (HAP). Zij beoordelen de ernst van uw klacht en of het nodig is dat u naar de SEH gaat. Kunnen zij uw klacht niet zelf behandelen, dan verwijzen zij u door naar de spoedeisende hulp. De huisarts zorgt dat de SEH weet dat uw komt. Dit geldt uiteraard niet als u na een 112-melding met de ambulance naar het ziekenhuis wordt vervoerd.
Het kan voorkomen dat u moet wachten, terwijl mensen die later binnenkomen eerder behandeld worden. Dit heeft te maken met de ernst van de klacht en het risico die de klacht met zich meebrengt. Hiervoor vragen wij uw begrip.
De uroloog houdt zich bezig met het onderzoeken en behandelen van aandoeningen aan de urinewegen en het mannelijke geslachtsorgaan.
Verloskundig centrum CuraVita combineert de diensten van een verloskundige praktijk met de verloskundige zorg van een ziekenhuis. Van kinderwens tot en met de nacontrole na de bevalling, u vindt alle begeleiding onder één dak en heeft altijd te maken met één team van professionals. Gynaecologen, verloskundigen, verpleegkundigen, lactatiekundigen en assistenten werken nauw samen. Meer informatie over CuraVita vindt u op de eigen site van verloskundig centrum CuraVita.
Bij het Wond Expertise Centrum kunt u terecht voor de behandeling van, met name complexe wondproblemen en voor informatie, advies en begeleiding. Bij uw behandeling wordt niet alleen naar de wond zelf gekeken, maar ook wat de oorzaak is voor het slecht genezen van de wond. Soms verwijzen we door naar andere specialisten om het probleem aan te pakken. Het WondExperiseCentrum werkt intensief samen met huisartsen, andere specialisten en de thuiszorg.