(Update: 13 april 2022)
Vanaf 13 april versoepelen de zorgorganisaties van de Rotterdamse regio een aantal coronamaatregelen, net als in de maatschappij. Lees hieronder wat dit betekent als u één van onze zorglocaties bezoekt.
Mondneusmasker alleen verplicht bij patiënt/cliëntcontact binnen anderhalve meter.
Wanneer het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te bewaren, bijvoorbeeld tijdens een zorghandeling, blijven zorgverleners een mondneusmasker dragen. Patiënten en bezoekers van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis hoeven geen mondneusmasker meer te dragen. Wél vragen we bezoekers om een mondmasker te dragen op de patiëntenkamers, omdat daar de anderhalve meter vaak niet gewaarborgd kan worden en we onze kwetsbare patiënten willen beschermen.
PCR-test bij klachten blijft verplicht bij opname in het ziekenhuis
Voor patiënten die voor behandeling of opname naar het ziekenhuis komen, geldt dat bij klachten een PCR-test nog steeds verplicht is. Twijfelt u? Neem dan contact op met uw behandelaar.
Overige maatregelen en adviezen
Daarnaast vragen we u, om onze kwetsbare patiënten en cliënten te beschermen, de basismaatregelen op al onze locaties te blijven volgen:
Bij een afspraak of bezoek aan het ziekenhuis
In onderstaande video leggen wij u uit hoe wij veilig zorg verlenen op onze Spoedeisende Hulp en waardoor u dus bij klachten niet weg moet blijven! Eenmaal in het ziekenhuis houden we ons samen aan de regels.
Op 7 december 2021 vond het webinar Coronavaccinatie bij Kinderwens & Zwangerschap plaats.
Via onderstaand filmpje is het webinar terug te kijken.
Tijdens het webinar konden deelnemers live vragen stellen via de chafunctie van Teams. Deze vragen werden live beantwoord door onze medisch specialisten, gynaecoloog Meershoek en arts microbioloog Van Tienen. Zij hebben deze vragen hieronder uitgewerkt in een Q&A (Question & Answer), zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Heb je toch nog vragen over dit onderwerp? Bespreek het met je verloskundige of gynaecoloog.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
QUESTION & ANSWER (gepubliceerd op 23 december 2021)
Q1: Als er al zolang onderzoek is en zoveel bekend is, waarom wordt de informatie in de media en persconferenties dan bijna wekelijks achterhaald. En zeggen ook virologen dat ze allemaal niet zeker weten?
A: Omdat het een nieuwe ziekte betreft waar veel onderzoek naar gedaan wordt. Er is dus sprake van voortschrijdend inzicht op basis van de resultaten van die onderzoeken. In de wetenschap is er bijna altijd sprake van een kleine onzekerheid.
Q2: Als alles zo goed is gegaan betreft het ontwikkelen van de vaccins, waarom wil Pfizer dan dat de orginele documenten (qua onderzoek) (pas) over 55 jaar gepubliceerd mag worden? Dan lijkt het m.i. alsof je iets te verbergen hebt. Dit werkt niet mee om te vaccineren kan ik mij indenken.
A: De resultaten van de studie zijn op dezelfde wijze gepubliceerd zoals normaal is bij nieuwe vaccinaties en geneesmiddelenonderzoek en zijn hier na te lezen: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejmoa2034577
Q3: Zijn de boosterprikken aan te raden tijdens zwangerschap?
A: Ja.
Q4: In de bijsluiters van de vaccins staat dat de vaccins nog in de testfase zitten tot 2023 (ookal zijn de vaccins goedgekeurd vanwege de bekendheid).
A: Dit klopt niet, het vaccin zit niet meer in de testfase. Mensen die deelnamen aan de studie worden nog wel gevolgd tot 2023 om te kijken hoe lang de bescherming is van de vaccins. Zie ook: https://www.nu.nl/nucheckt/6123842/nucheckt-goedgekeurde-coronavaccins-zitten-niet-tot-2023-in-de-testfase.html
Q5: Hoe weten we 100% dat het covid-vaccin volledig veilig is voor de vruchtbaarheid/zwangere vrouw/ongeboren kind? Hoe weten we zeker dat er bijvoorbeeld niet over 5 jaar bijwerkingen bij een persoon (en het kind) naar voren komen? Ik denk dan gelijk aan DES-dochters.
A: Eer is geen enkel vaccin uit het verleden dat lange termijneffecten heeft gegeven en er is geen enkele reden om aan te nemen dat dat met het Coronavaccin anders zou zijn. Immers het vaccin brengt een reactie van het immuunsysteem teweeg, maar het vaccin zelf wordt binnen een paar dagen afgebroken en verdwijnt volledig uit het lichaam.
Q6: Er zijn afgelopen week berichten naar buiten gekomen dat zwangeren die COVID hebben doorgemaakt, dit in sommige gevallen in de placenta te zien is op een nadelige manier. Hoe kan het dat het COVID virus zelf wel de placenta kan passeren en aantasten, maar het vaccin niet?
A: Het coronavirus kan de placenta niet passeren. In de beschreven onderzoeken had het virus het moederlijke deel van de placenta aangedaan, waardoor de placenta minder goed kan gaan functioneren.
Q7: Ik vroeg me af of de boosterprik wordt aangeraden, ook vroeg in de zwangerschap (voor 12 weken)?
A: Ja.
Q8: Ik heb zelf PCOS en daardoor al 8 jaar een onvervulde kinderwens. Wat voor effect heeft het op lange termijn? In de jaren 50/60 was er ook een vaccin waardoor de zogenoemde DES dochters ook verminderd vruchtbaar / onvruchtbaar zijn geboren.
A: DES was een hormoon wat gegeven werd om miskramen te voorkomen, en dat was dus geen vaccin.
Q9: Waarom mag ik als zwangere geen paracetamol, maar wel een vaccin?
A: Het vaccin beschermt tegen ernstig beloop van COVID-19 in de zwangerschap. Paracetamol wordt nog steeds beschouwd als de veiligste pijnstiller in de zwangerschap. Recent was er 1 onderzoek waaruit bleek dat paracetamol mogelijk schadelijk was, maar er zijn veel onderzoeken die aangeven dat het veilig is om te gebruiken in de zwangerschap.
Q10: Zijn er cijfers over het aantal zwanger geraakte vrouwen pre-vaccin en post-vaccin?
A: Ja, er is geen verschil.
Q11: Is het boostervaccin dezelfde samenstelling als de andere pfizervaccins? Of is deze anders?
A: Ja, de samenstelling is hetzelfde.
Q12: Hoeveel antilichamen komen er mee naar de baby via moedermelk? Is dat dezelfde effectiviteit als dat de baby gevaccineerd zou zijn?
A: Dat is nog niet bekend, dit zal verder onderzoek nog uit moeten wijzen.
Q13: Waarom mogen mensen met een kinderwens alleen met een mRNA vaccinatie gevaccineerd worden en niet met een andere vaccinatie?
A: Omdat deze vaccins veel zijn toegepast in de zwangerschap en uit onderzoek veilig zijn gebleken (inmiddels bij meer dan 275.000 zwangeren in de USA en GB toegepast).
Q14: Ik hoor heel veel 'er is geen reden om aan te nemen dat...' In hoeverre is dit nu met zekerheid te zeggen? Daarnaast is het belangrijk om een baby hiertegen te beschermen? Kinderen merken toch vaak weinig tot niets van een infectie door COVID?
A: Omdat niets met 100% zekerheid te stellen is . De bescherming van de baby is een mooie bijkomstigheid, het belangrijkste is om de zwangere zelf te beschermen tegen ernstig ziek worden van COVID-19 met IC-opname en mogelijke vroeggeboorte als gevolg.
Q15: Hoeveel vrouwen krijgen een miskraam na vaccinatie?
A: Niet meer dan vrouwen zonder vaccinatie.
Q16: Wat als je nu wel gevaccineerd bent voor de zwangerschap, maar met Jansen vaccin?
A: Dan is het advies om de booster van Pfizer te nemen.
Q17: Publiceren jullie ook de bronnen van deze informatie?
A: Belangrijkste bron; standpunt van de werkgroep COVID-19 van de NVOG; COVID-19 zwangerschap en bevalling dd 23-04-2021. Standpunt vaccinatie tegen COVID-19 rondom kinderwens, zwangerschap en kraambed dd 26-11-21. (te vinden op de website van de NVOG, in deze standpunten zijn de bronnen te vinden waar deze standpunten op zijn gebaseerd). SARS-COV-2 en zwangerschap in Nederland; registratie tijdens een pandemie door NethOSS, NTOG, december 2021. Verder de richtlijnen van de Amerikaanse en Engelse verenigingen van gynaecologen.
Q18: In de bijsluiter van het Pfizer vaccin staat dat het afgeraden wordt voor zwangeren. Hoe staat dit in verhouding tot dit advies?
A: De fabrikanten willen zich via de bijsluiter indekken tegen alle mogelijke gevolgen, hoe onwaarschijnlijk ook, zodat ze niet aansprakelijk gesteld kunnen worden. Dit zie je ook in de bijsluiters van medicijnen.
Q19: Ik zie vaak de woorden: zeer sterk, nauwelijks, lijdt tot meer. Waarom laten jullie geen cijfers zien? Daarnaast mis ik ook de bronnen.
A: We hebben bijna geen cijfers genoemd om het simpel te houden. Wat betreft de bronnen ; zie Q17.
Q20: Wanneer je al corona hebt gehad, heeft het vaccineren dan nog wel een meerwaarde? Je hebt dan antistoffen aangemaakt en dit zou beter/net zo goed zijn als een vaccinatie?
A: Ja , na vaccineren stijgt het gehalte aan antilichamen sterk.
Q21: Ik hoor veel dat menstruatieproblemen vaker voorkomen na een vaccinatie met Pfizer dan met Moderna, klopt dit? En maakt dit dat een vaccinatie met Moderna de voorkeur zou hebben t.o.v. Pfizer?
A: Er zijn inderdaad veel meldingen geweest van menstruatiestoornissen na vaccinatie . Deze meldingen zijn met name na Pfizer, maar dit vaccin is veel vaker gebruikt. Of er een oorzakelijk verband is wordt nog onderzocht, maar is zeker niet denkbeeldig. Het optreden van bepaalde zaken en gebeurtenissen na de vaccinatie is niet hetzelfde als dóór de vaccinatie. Overigens zijn de meeste menstruatieveranderingen tijdelijk gebleken.
Q22: Maakt de termijn van je zwangerschap nog uit voor de vaccinatie? Ik zit aan het einde van mijn zwangerschap, kan ik dan niet beter wachten?
A: Nee, hoe eerder hoe beter. De grootste risico's van COVID-19 treden op in de 2e zwangerschapshelft.
Q23: Hoe groot is de kans dat je op de IC terechtkomt als je jong en gezond bent en niet vaccineert (vanuit wetenschappelijk onderzoek)?
A: Die kans is in het algemeen niet groot, maar die kans is duidelijk verhoogd in de zwangerschap. Van de 100 zwangeren die coronapositief zijn, belandt er naar ruwe schatting 1 % op de IC, en dat is naar schatting 3-4 keer zo hoog als niet-zwangere leeftijdsgenoten. Alle zwangeren die op de IC beland zijn, waren niet gevaccineerd (1 zwangere was gedeeltelijk gevaccineerd).
Q24: Zijn de vergelijkingen die gemaakt worden met Amerikaans onderzoek wel door te trekken naar Nederland, want wij hebben een totaal ander zorgstelsel?
A: Dat het zorgstelsel anders is, is niet belangrijk. De mensen/zwangeren zijn wel vergelijkbaar.
Q25: Wat is het effect van een vaccinatie met betrekking tot het zaad van de man? En welke vaccinatie moet ik krijgen?
A: Er is geen effect op de zaadkwaliteit. Ook voor de man wordt een mRNA vaccin geadviseerd.
Q26: Waar wordt op gebasseerd dat het vergeleken kan worden met andere vaccins ivm lange termijn? We zitten hiermee nog niet op de lange termijn om echt onderzoek te doen?
A: Zie Q5.
Q27: Heeft de baby automatisch corona als er een coronapositieve mama bevalt?
A: Nee. Er zijn enkele gevallen dat de baby ook corona bleek te hebben bij de geboorte, maar in het overgrote deel van de gevallen is de baby niet aangedaan. Uiteraard kan de baby wel na de geboorte besmet worden met corona via direct contact met de moeder.
Q28: Wordt het nog steeds aangeraden om te wachten met vaccineren tijdens het eerste trimester? En als je al een keer corona hebt gehad (meer dan een jaar geleden) raden jullie dan 1 of 2 vaccinaties aan?
A: Nee, je hoeft niet te wachten tot na het 1e trimester. Als je al corona hebt gehad, zou 1 vaccinatie genoeg moeten zijn, maar de inzichten hierover kunnen veranderen naarmate er meer bekend wordt over COVID-19 en (booster)vaccinaties. Ons advies is om de geldende RIVM richtlijnen te volgen . Drie maanden na een corona-infectie kan al een booster gegeven worden.
Q29: Wanneer is het juiste moment voor de booster wanneer je zwanger bent?
A: Wanneer je daarvoor opgeroepen wordt. Zie ook het antwoord op Q28.
Q30: Ik heb een ernstige pre eclampsie gehad met mijn zwangerschap. Ik ben bang dat het vaccain werking op de aanleg van de placenta heeft. Is die angst terecht?
A: Nee, die angst is niet terecht.
Q31: Er wordt genoemd dat er een verhoogd risico op ernstig verloop van de ziekte is voor zwangeren. Wat houdt dat in? Qua cijfers?
A: Je hebt 3-4x meer kans op een ernstig beloop van de ziekte dan een niet zwangere leeftijdsgenote, zie ook het antwoord op Q23.
Q32: Is er onderliggend lijden bij de zwangere vrouwen die opgenomen worden op de IC en waarom wordt dat niet vermeld?
A: Bij een aantal was er wel sprake van onderliggend lijden, maar bij een aantal ook niet. In ieder geval waren alle zwangeren die in Nederland op de IC terechtkwamen niet gevaccineerd (op 1 zwangere na die nog niet volledig was gevaccineerd).
Q33: Waarom staat er in de bijsluiter van Pfizer dat het een test vaccin is tot 2023?
A: Zie het antwoord op Q4.
Q34: Welk "merk" vaccin wordt aangeraden voor mensen met zwangerschapswens?
A: De mRNA vaccins (Pfizer en Moderna).
Q35: Waarom zou gezond leven, stress vermijden, contacten met corona vermijden, vitamines slikken niet voldoende zijn om je immuunsysteem te boosten en corona te voorkomen / mild te laten verlopen?
A: Omdat er maar 1 manier is om je immuunysteem te boosten en dat is in contact komen met het virus of vaccin. Van het vaccin word je in de regel niet ziek, maar van het virus zelf kan je wel heel ziek worden en lang last houden, ook al ben je en leef je gezond. Met een vaccinatie train je je immuunsysteem om voorbereid te zijn als er daadwerkelijk een corona-infectie komt.
Q36: Is er tot zover geen enkel geval bekend van negatief effect bij de baby door vaccineren? Denk aan vroeggeboorte, miskraam, afwijkingen.
A: Inderdaad is er nog geen enkel geval bekend van een negatief effect op de baby.
Q37: Artsencollectief schrijft de andere kant van het vaccineren op tijdens zwangerschap. En raadt dit juist nog af? Wie moet ik nou geloven?
A: In het webinar hebben we de nadruk gelegd op het advies van de NVOG, KNOV en NVK aan alle zwangeren om zich te laten vaccineren, de beroepsgroepen die hier over gaan. Het advies wordt internationaal gegeven.
We zullen hierbij ingaan op het Artsen Covid Collectief: Het artsencollectief heeft zich laten kennen als een antivax-beweging. Ze hebben dit jaar de meester Kackadorusprijs van de Vereniging tegen de kwakzalverij gewonnen vanwege het in diskrediet brengen van het medisch beroep. Het collectief wekt de suggestie te worden gesteund door een grote groep artsen, maar komt maar met 15 namen van artsen naar buiten, veelal alternatieve artsen voornamelijk homeopaten. De inspectie IGJ doet onderzoek naar een aantal van deze artsen en er zijn klachten ingediend tegen enkele van deze mensen.
Q38: Ik verwacht over 1-2 weken te bevallen. Daarna wil ik de vaccinatie halen en borstvoeding geven. Kan ik de vaccinatie direct halen of moet ik zelf eerst herstellen en borstvoeding 'sparen' om zeker te zijn van genoeg borstvoeding mocht de productie (tijdelijk) afnemen. Dat schijnt een van de bijwerkingen te zijn?
A Je kan de vaccinatie direct halen. De vaccinatie heeft geen invloed op de productie van borstvoeding.
Q39: Men verwacht dat omikron de overhand neemt, is Pfizer / Moderna hiertegen bestand?
A: Op dit moment (16-12-2021) lijkt de normale vaccinatie van 2x met Pfizer niet voldoende te beschermen tegen het krijgen van corona. De booster helpt enorm bij het beschermen tegen het krijgen van de infectie. Men denkt dat de normale vaccinatie van 2x Pfizer nog wel beschermt tegen ernstig ziek worden, maar het advies is dus om de booster te nemen. Alles zal nauwlettend worden gemonitord.
Q40: Klopt het dat de onderzoeken die gebruikt zijn onder een kleine groep gedaan zijn? Doet dat niet af aan de betrouwbaarheid?
A: De onderzoeken zijn gedaan in grote groepen (meer dan 40 duizend mensen) en nu de vaccinaties aan heel veel mensen gegeven worden, wordt alles nog gemonitord.
Q41: Welk vaccin wordt er aangeraden binnen het tweede en derde trimester van de zwangerschap? Moderna of Pfizer? En waarom?
A: Zie het antwoord op Q34.
Q42: Als je al een menstruatiestoornis hebt en je probeert nu zwanger te worden, is het dan beter om te wachten met vaccineren tot zwangerschap?
A: Nee, hoe eerder je beschermd bent hoe beter. De vermeende menstruatiestoornissen zijn in ieder geval tijdelijk. Zie ook het antwoord op Q21.
Q43: Wat is de mechaniek waardoor het vaccin myocarditis veroorzaakt? Als dit niet bekend is, kan dan worden uitgesloten dat het een negatief effect heeft op het kind?
A Ja, dit kan worden uitgesloten omdat het vaccin de placenta niet passeert en dus niet bij het kind komt.
Q44: U zegt steeds, denk ik en het lijkt wel, dit is niet concreet. Waarom geen feiten?
A: Zie eerdere antwoorden hierboven.
Q45: Waarom worden kinderen nog niet gevaccineerd en is het wel belangrijk dat mijn ongeboren kindje die ‘antistoffen’ moet krijgen?
A: inmiddels is dat wel het advies. In hoeverre de antistoffen bij het ongeboren kind van belang zijn, moet blijken uit verder onderzoek.
Q46: Hoeveel tijd moet er tussen de Corona vaccinatie en de kinkhoest vaccinatie zitten?
A: 2 weken.
Q47: Nu gaat het met name over de Deltavariant maar die raakt steeds verder op de achtergrond. van de Omikron variant is nog weinig bekend in relatie tot zwangerschap toch?
A: Nee, dat klopt. Maar dat zal nauwlettend gevolgd worden.
Q48: Zijn de risico’s van antibody dependent enhancement voor het kind al bekend?
A: Dit fenomeen wat we kennen van andere infecties (bv denguevirus) blijkt gelukkig nauwelijks op te treden bij corona. Het (nogmaals) doormaken van de infectie zelf geeft veel meer risico op ernstige ziekte dan dat het risico is op ADE na vaccinatie.
Q49: Die 3-4 op de 100 zwangeren op de IC, zijn dat gezonde vrouwen zonder medische voorgeschiedenis / onderliggend lijden?
A Het cijfer dat we tijdens het webinar hebben genoemd is niet juist, met excuses. De kans is naar ruwe schatting 1 op de 100 zwangeren, maar zoals eerder genoemd beschermt vaccinatie heel goed tegen opname op de IC ( de kans dat je als zwangere op de IC belandt is namelijk wel 3-4 x groter dan voor een niet zwangere leeftijdsgenoot). Zie ook het antwoord op Q23.
Q50: Is de kans op klachten/bijwerkingen van het vaccineren groter tijdens de zwangerschap? Zoals het krijgen van koorts?
A: Nee, die kans is gelijk.
Q51: Dus als uw dochter nu zwanger zou zijn en nog geen vaccintie gehad zou hebben, zou u haar adviseren om het vaccin 100 procent te nemen, zonder enige twijfel?
A: Ja, zonder enige twijfel.
Q52: Twee keer corona gehad binnen een half jaar. Weinig last gehad. Wel of niet vaccineren en hoe vaak?
A: Zie het antwoord op Q20.
Q53: Stel ik krijg hoge koorts of andere bijwerkingen na vaccineren, neem ik dan contact op met de verloskundige of huisarts? Wat is daarin het advies?
A: Kan allebei, maar in de zwangerschap is je verloskundige het eerste aanspreekpunt.
Q54: Het is dus niet zo dat een doorgemaakte besmetting zorgt voor een betere immuniteit? Dit wordt namelijk ook gezegd en beschreven.
A: Nee, inderdaad lijkt dat niet perse het geval. Maar dit wordt nog verder onderzocht.
Q55: Ben je meer beschermd door vaccinatie? Als je al corona hebt doorgemaakt dan is je eigen lichaam toch al op een natuurlijke manier getraind op het coronavirus?
A: Zie het antwoord op Q20.
Q56: Moet er een andere termijn tussen twee coronavaccinaties zitten binnen de zwangerschap dan daarbuiten? Tussen de eerste en tweede prik van bijvoorbeeld Pfizer?
A: Nee, er hoeft geen andere termijn tussen te zitten.
Q57: En de artikelen die afgelopen week vanuit (volgens mij) Canada gepresenteerd zijn? Er zou een hogere babysterfte zijn in de afgelopen maanden onder dubbel gevaccineerde moeders. Hoe zit dit? Niet waar? Niet in NL voorgekomen?
A: Nee, dat is fake news.
Q58: Mensen uit mijn omgeving die gevaccineerd zijn, werden flink ziek en ongevaccineerden met onderliggend lijden niet. Blijft een beetje de vraag voor mij: waarom dan het riscio nemen met een vaccin voor iets wat ik misschien niet krijg?
A: Je weet inderdaad niet of je het zou krijgen, maar die kans is wel groot. Het risico van de gevolgen van de ziekte is veel groter dan het risico van het vaccin. Daarnaast vaccineer je je niet alleen voor jezelf, maar ook voor je omgeving en voor de hele samenleving.
Q59: Ik heb 2 coronavaccinaties gehad en zelf corona doorgemaakt. Moet ik dan nu toch de booster nemen? En hoeveel tijd moet er dan tussen zitten?
A: We volgen hierin de RIVM richtlijn. Op dit moment wordt een booster geadviseerd, ook als je corona hebt doorgemaakt, waarbij het advies is om 3 maanden te wachten tot na je doorgemaakte infectie.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------